Notícies

Estàs en: Inici Notícies Santiago Grisolía entrega a Francisco Camps la Memòria de la institució consultiva

Santiago Grisolía entrega a Francisco Camps la Memòria de la institució consultiva

El Consell Valencià de Cultura aprova 35 informes en 2007, 12 més que l'any anterior
El 70 % dels documents estan relacionats amb el patrimoni cultural

València (11-07-2008).- El president del Consell Valencià de Cultura (CVC), Santiago Grisolía, ha entregat hui al president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, la Memòria corresponent a l'exercici 2007, el document en què es mostra el conjunt d'activitats realitzades per la institució consultiva al llarg de l'any passat, així com les recomanacions i observacions que el CVC fa a la Generalitat Valenciana en diversos apartats: patrimoni, ciència i tecnologia, medi ambient i urbanisme, art, llibres i ús del valencià.

Dels informes, els quals 20 han sigut elaborats per iniciativa de la institució i 15 a proposta d'entitats públiques i privades externes, el 70 per cent estan relacionats amb la conservació del patrimoni cultural valencià, principalment en la declaració de Bé d'Interés Cultural (BIC) i altres figures de protecció patrimonial.

En l'apartat de patrimoni, l'òrgan insistix en la necessitat d’un compromís per part de les institucions en la defensa del patrimoni cultural valencià, i en la protecció del patrimoni arbori i botànic, especialment els arbres monumentals i els jardins històrics.

En eixe sentit, el CVC inclou en la seua memòria l'informe sobre el Parc Ribalta i el pas del TVRCAS (Transport de Via Reservada de Castelló), en el que recomana a les institucions que replantegen l'itinerari i busquen una solució tècnica que respecte el conjunt protegit, atés que el traçat dissenyat del bus guiat comportaria un impacte negatiu per tot el conjunt del jardí.

Així mateix, recorda a l'Administració Pública que tinga en compte les normatives existents de publicitat en els centres històrics i en els entorns que siguen Bé d'Interés Cultural (BIC).

En este apartat, l'òrgan també destaca els documents per a declarar Béns de Rellevància Local (BRL) els rius raus, que són les construccions típiques de la zona costanera valenciana, especialment de La Marina, i els refugis de la guerra civil pel seu valor patrimonial, històric, arqueològic i econòmic.

Ciència i Tecnologia
El CVC insta a les institucions a promoure polítiques d'estalvi energètic i incrementar les ajudes a la investigació no sols en les àrees científiques, sinó també en les humanístiques.

Medi Ambient i urbanismo
La institució consultiva insistix a les administracions en la preservació dels paisatges de la Comunitat Valenciana i en la definició d'una estratègia territorial. També sol•licita la creació d'un instrument assessor format per experts, entitats civils i grups socials per a la presa de decisions sobre les modificacions del territori.

A més, l'òrgan recomana a la Conselleria de de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge que avalue la possibilitat de considerar la construcció d'un pont com a alternativa a l'accés nord del Port de València.
Entre els escrits sobre medi ambient que ha elaborat la institució consultiva als llarg de 2007, destaca el document sobre alguns punts de la Llei 47/2004 d'Ordenació de Territori i Protecció del paisatge, el de la nova Llei del Sòl, i l'informe sobre la conservació de les zones humides valencianes.


La institució consultiva reclama a l'Administració Pública una major atenció en la promoció dels artistes valencians contemporanis. Així mateix, considera que la selecció dels elements artístics monumentals en rotondes i autovies hauria de regir-se segons la importància estètica.

Llibres
La institució consultiva aprovà l’any passat dos informes relacionats amb la promoció cultural, com són el document sobre els escriptors valencians i el mercat del llibre, i el que fa referència a la Llei del Llibre, escrit en el que el CVC considera necessari que les institucions doten a les biblioteques públiques de fons valencià, tant d'obres amb esta llengua com d'autors valencians. Així mateix, recomana la recuperació d'iniciatives que incentiven els treballs dels escriptors valencians, com l'elaboració d'una agenda cultural d'intercanvi entre autors valencians i d'altres comunitats, i la creació d'un Centre dels Lletres Valencianes que promocione l'activitat literària dels escriptors.

Informe sobre el maltractament d'animals
El CVC va emetre al novembre del 2007 el primer informe sobre el maltractament d'animals amb l'objectiu de sensibilitzar la població i aconseguir que els ciutadans donen als animals la màxima protecció i benestar. En eixe sentit, proposa la possibilitat de creació d'un Consell de Protecció i Benestar Animal, amb la participació de les associacions protectores perquè controlen el compliment de les lleis per part dels ajuntaments. A més, estudia l'opció d'establir una Oficina de Maltractament d'Animals, amb el propòsit d'atendre a les peticions dels ciutadans, així com facilitar els números de telèfon de les associacions protectores, o informar dels passos que s'han de seguir quan es troba un animal abandonat.

5 publicacions en 2007
Un altre dels apartats que sol incloure el CVC en la seua memòria és el dels llibres publicats al llarg de l'any. En 2007, es van editar 5 obres i reimprés 3 títols del catàleg de publicacions. “Modernisme en l'arquitectura valenciana”, de Daniel Benito Goerlich i Gamón Mateo; “València capital cultural de la República”, editat per Manuel Aznar, o “Els orígens de la indústria de la llana en la Baixa Edat Mitjana” són alguns del llibres que la institució ha presentat el públic.