Notícies

Estàs en: Inici Notícies Ple novembre del Consell Valencià de Cultura

Ple novembre del Consell Valencià de Cultura

(València, 25-11-2008).- El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha aprovat hui en la sessió plenària, corresponent al mes de novembre, diversos informes relacionats amb el patrimoni valencià.

Respecte al patrimoni històric militar, la institució ha emés favorablement el document sobre la línia El Puig-els Carasols, en el qual considera que, donat el valor patrimonial de l'enginyeria militar d'este sistema defensiu, hauria de declarar-se Bé d'Interés Cultural, com a Conjunt o Lloc Històric. Així mateix, l'òrgan argumenta que les institucions haurien de realitzar un inventari, que incloguera les restes arquitectòniques i arqueològics, el qual permetera un turisme cultural tant en la seua variant paisatgística com a històrica documental.

El CVC ha informat en diverses ocasions sobre la conservació de les restes arquitectòniques del patrimoni històric militar. En 2004 va aprovar un informe sobre la conservació del patrimoni històric militar de la Guerra Civil, i l'any passat va donar llum verd a l'escrit sobre els refugis de la Guerra Civil, amb menció particular de la ciutat de València. A més, l’entitat coordina, en col•laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), el programa europeu Landscapes of War (Paisatges de guerra), una iniciativa que pretén millorar el coneixement públic del patrimoni bèl•lic del segle XX.

Este escrit, que s'ha elaborat a petició de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria, s'enviarà a esta entitat, així com a la Conselleria de Cultura, els ajuntaments dels municipis que s'incloïen en la línia defensiva, la Diputació de València i la FVMP.

D'altra banda, l'òrgan ha aprovat un document, on reitera la necessitat de recuperar els edificis catalogats de València, tant de titularitat privada com a pública. El CVC creu convenient reconsiderar els usos dels immobles assignats en el Pla General d'Ordenació Urbana i en funció de la seua idoneïtat i conservació, s'hauria de realitzar un estudi dels valors que es pretenga conservar. En este sentit, la institució recorda la necessitat de convertir, tant les alqueries com les antigues naus, en espais d'ús cultural i social, amb l'objectiu de recuperar tant l'arquitectura tradicional com el patrimoni industrial.

Ampliació de l'expedient de BIC d'Oriola

El CVC també ha aprovat diversos documents sobre el patrimoni alacantí, entre els quals destaca l'informe sobre la possibilitat d’iniciar l'ampliació de l'expedient de BIC del centre històric d'Oriola.
La institució argumenta que esta ampliació possibilitaria la preservació del conjunt històric de la localitat, que inclou tant els edificis d'important rellevància patrimonial com els carrers, especialment els ravals de l'origen medieval de Sant Joan i Ravaloche. Així mateix, reclama a l'ajuntament d'Oriola que prenguen les mesures necessàries per a la rehabilitació del patrimoni eclesiàstic, com l'Església de Sant Agustí, que es troba en un estat de desprotecció.

Casa senyorial d'Orba

La institució consultiva ha donat llum verda al document sobre la Casa de la Senyoria d'Orba (Marina Alta), per a reclamar a l'ajuntament d'esta localitat intervencions urgents, especialment en la fatxada i en les finestres, donat l'estat d'abandó en què es troba actualment l'edifici. El CVC considera que, encara que el consorci ja ha sol•licitat la incoació de BIC, com a mesura urgent hauria d'iniciar-se el procés de declaració de Bé de Rellevància Local, en la condició de Monument d'Interés Local.

Animals d'abastiment i consum

El CVC ha aprovat l'informe d'animals d'abastiment i consum, amb l’excepció del vicepresident de l'òrgan, Ramón de Soto, qui s’ha abstingut. En el document, la institució reclama el desenvolupament de les lleis existents i el seu compliment, per mitjà del control en granges.

L'entitat argumenta que els animals han de ser traslladats en vehicles apropiats, a més el seu sacrifici deuria realitzar-se prenent totes les mesures possibles. També considera necessari augmentar les subvencions per a les granges ecològiques, on els animals es crien en llibertat.