Notícies

Estàs en: Inici Notícies Ple de juliol del Consell Valencià de Cultura

Ple de juliol del Consell Valencià de Cultura

22/07/2024

En el Ple del CVC de juliol, l’últim de l’estiu, i abans de l’inici de la sessió, Marta Alonso s’ha acomiadat dels membres de la institució després d’haver estat nomenada directora general de Patrimoni de la Generalitat.

En l’ordre del dia destacaven dos informes portats a la valoració dels membres. Un, Sobre la possible declaració de BIC de la representació de la Visitatio Sepulchri de Gandia, i l’altre Sobre la situació actual del Museu Inacabat d’Art Urbà de Fanzara, MIAU.

La Visitatio Sepulchri és una representació dramatitzada que se celebra a Gandia per Setmana Santa sobre el soterrar i la resurrecció de Jesucrist, i que va, a altes hores de la matinada, des de la col·legiata al monestir de Santa Clara. L’origen es remunta als temps de Francesc de Borja, a qui tradicionalment s’ha atribuït la partitura del drama sacre. El cas és que la Visitatio, prohibida per l’autoritat eclesiàstica en 1864, no va morir. La perseverança popular la va mantindre viva fins als nostres dies a través del manteniment d’algunes formes de la celebració. La recuperació en les últimes dècades és cosa feta i s’ha basat en profunds estudis històrics i musicals, de manera que ara el poble de Gandia posseeix l’única Visitatio a Europa que s’ha conservat amb integritat. El CVC ha considerat per unanimitat que la celebració es mereix el reconeixement de BIC Immaterial.

L’informe sobre el MIAU de Fanzara analitza la situació actual del museu a l’aire lliure, que es du a terme en la primera quinzena de juliol i ja portava huit edicions. El MIAU va ser un projecte nascut per a fomentar la convivència entre els veïns de Fanzara, dividits en aquell moment per la possible instal·lació d’un abocador en el terme municipal, i es va convertir en una experiència de col·laboració entre artistes i veïns que ha tingut ressò internacional i turístic. L’any 2023, per exemple, hi van participar més de 600 artistes de 74 països. El problema actual es deriva d’una ordenança municipal de façanes, de gener de 2024, en què es diu que totes les intervencions artístiques seran supervisades per l’ajuntament amb caràcter previ. El CVC valora positivament l’elaboració d’un document entre l’ajuntament i els organitzadors del MIAU que faça possible la continuïtat del museu a l’aire lliure amb les mateixes condicions amb què s’ha celebrat fins ara, cosa que comportaria la reconsideració de l’ordenança municipal citada. L’informe s’ha aprovat amb tres abstencions.

A més, el Ple de hui ha aprovat per unanimitat una Memòria de la visita a Bicorp, capitalitat cultural 2024, elaborada arran de la visita i el Ple extraordinari que el CVC va fer a este poble de la Canal de Navarrés, capital cultural valenciana d’enguany. El document reconeix la importància del projecte cultural del poble, elaborat en sintonia entre l’ajuntament i les associacions civils, que ha de portar a la continuïtat de les iniciatives que promouen Bicorp i la millora de la qualitat de vida dels bicorbins.

També s’ha tractat, sense necessitat de votació, una Memoria sobre la visita a Torre Juana de la Comisión Jurídica, feta el 10 de juny. Va ser una visita de treball en què es va analitzar el futur de la tecnologia en l’àmbit de la cultura, en especial de la IA, i el paper que en ella tenen els projectes de Torre Juana OST, en la qual conflueixen startups, empreses i universitats.