Notícies

Estàs en: Inici Notícies El CVC recorda la proposta de traslladar les restes de Blasco Ibáñez al sarcòfag de Benlliure

El CVC recorda la proposta de traslladar les restes de Blasco Ibáñez al sarcòfag de Benlliure

València 28-01-2008.- Amb motiu del 80 aniversari de la mort de Blasco Ibáñez, el ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunit esta vesprada, ha recordat que s'han de “dignificar” les restes de l'escriptor valencià. El president de l'òrgan consultiu, Santiago Grisolía, ha destacat que “donada la importància de Blasco Ibáñez i la bellesa del sarcòfag de Mariano Benlliure, este s'ha d'utilitzar per a albergar les restes de l'escriptor, bé en el claustre gòtic del convent del Carme o bé en un altre lloc adequat, on la memòria de l'escriptor puga ser honrada per tots els valencians”.

D'altra banda, la institució consultiva ha aprovat l'informe favorable perquè es declare Bé de Rellevància Local (BRL) la Ruta de l'Aigua de Potries. El document ha sigut elaborat a petició de l'ajuntament del municipi, el qual ha sol•licitat la potenciació d'este sistema històric de regadiu com a museu obert, a més de la possible creació d'un Museu de la Cantereria, que se situaria en l'emblemàtic edifici de la Casoleria de Domínguez.

El CVC argumenta que esta proposta ha de formar part d'un projecte major que comprenga, com a mínim, la comarca de la Safor, on molts pobles conserven edificis, que en el seu dia van ser rellevants de la vida i de l'economia locals.

La Casoleria de Domínguez és de de titularitat municipal i està qualificada en el pla urbanístic com 'equipament cultural destinat a museu etnològic”, ja que conserva els elements i espais relacionats amb el treball i la vida d'este tipus d'artesans.

Respecte a la Ruta de l'Aigua, de la qual es té informació des de 1511, es tracta d'un sistema hidràulic de successius partidors que van dividint les séquies, distribuint les aigües i ordenant el territori, encara hui en dia en ús.
El Consell Valencià de Cultura, des del seu origen, mostra un especial interés per l'arquitectura hidràulica en general, sobre la qual ha realitzat diversos informes de diversos tipus, des de documents a petició de la Direcció General de Patrimoni o d'altres entitats, fins a l'informe que va elaborar sobre el patrimoni hidràulic de la Comunitat Valenciana, en què reclamava un pla de conservació i revaloració d'aquells llocs i mostres d'arquitectura hidràulica que es consideraren més representatius.

Per últim, el ple ha aprovat l’elecció del secretari de la institució, Jesús Huguet, perquè forme part de l’Observatori de Dret Civil Valencià, així com l’informe econòmic del CVC corresponenet al segon trimestre del 2007.