Benidorm (28.04.2008).- El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha celebrat este matí en l'Ajuntament de Benidorm, la sessió plenària corresponent al mes d'abril. Els membres de la institució consultiva han sigut rebuts per l'alcalde del municipi, Manuel Pérez Fenoll que, junt amb el president del CVC, Santiago Grisolía, ha descobert una placa commemorativa en record a la visita de la ciutat.
El ple ha aprovat la Memòria institucional de 2007, el document en què es reflectix el conjunt d'activitats realitzades al llarg de l'any per la institució consultiva, així com les propostes que el CVC recomana a la Generalitat Valenciana quant a patrimoni, ciència i tecnologia, ,medi i urbanisme, art, llibres i ús del valencià.
En l'escrit, l'òrgan insta a les institucions a prendre les mesures necessàries per a minimitzar els efectes negatius del canvi climàtic i en este sentit, planteja una sèrie de propostes relacionades amb les fonts d'energia renovables i la prevenció dels incendis forestals. Així mateix, aconsella la creació d'un Centre d'Investigació Forestal autonòmic, en el que treballen els experts forestals, i insistix en la possibilitat d'endurir les penes per als responsables dels incendis forestals intencionats.
En l'apartat de medi i urbanisme, el CVC també insta a la Generalitat a sol•licitar la mediació del Govern espanyol, perquè la normativa europea de protecció de zones humides tinga en consideració les característiques dels sistemes hídrics valencians.
Quant als llibres, la institució consultiva considera convenient la creació d'un Centre de les Lletres Valencianes amb l'objectiu d'ajudar als autors, promocionant-los i fomentant la seua activitat literària. Finalment, insistix en assenyalar la necessitat d’incrementar els esforços per part de l'Administració per a potenciar l'ús públic del valencià.
En la sessió plenària també s'han aprovat diversos informes, entre els que destaca el document sobre l'estat de la investigació, el desenvolupament i la innovació a la Comunitat Valenciana. El Consell Valencià de Cultura considera que les universitats haurien d'estar dotades amb fons necessaris per a la contractació de personal investigador-docent per criteris d'investigació. A més, recomana que els centres milloren i diversifiquen el reconeixement dels mèrits curriculars dels professors i investigadors, amb el propòsit que siguen reconeguts en la carrera acadèmica.
D'altra banda, la sessió plenària del CVC ha aprovat l'informe sobre el Jardí de Monfort de València, en el que sol•licita a les institucions una millora de l'estat de conservació tant d'interior com exterior d'este espai, que va ser declarat en 1941 Jardí Artístic Nacional. Així mateix, considera necessari la revisió del mur que està situat en el cantó del carrer Montfort amb la Plaça Legió Espanyola, que es veu amenaçat per la pressió del creixement dels arbres.
Bic Església de Sant Nicolau de Bari de Requena
La institució ha informat favorablement de la proposta de declaració de BIC de l'Església Sant Nicolau de Bari de Requena, que es troba en estat de deteriorament com a conseqüència de l'espoli i destrucció d'elements durant la Guerra Civil. En este sentit i donat el valor patrimonial de la parròquia, el CVC proposa la seua restauració, a més d'aconsellar que s'estudien les diverses possibilitats per a donar-li un ús soci- cultural.
Pintures d'Oliet i Soler en la Parròquia d'Ibi
El ple també ha aprovat el document sobre la restauració de les pintures d'Oliet i Soler, que es troben en la parròquia de la Transfiguració del Senyor d'Ibi. La institució aconsella a les institucions que es procedisca a la restauració dels murals del presbiteri i de les petxines donada la qualitat de les pintures.
D'altra banda, l'òrgan consultiu recomana a les administracions la conservació de la Casa Gran d'Ibi, seu del Museu Valencià de Joguet, el qual destaca pels panells ceràmics de més de 200 anys, que estan catalogats com Bé de Rellevància Local. El CVC argumenta que enfront del bon estat de conservació dels panells laterals, el deteriorament del sòl és molt greu, en particular el del vestíbul.
Finalment, el ple ha informat positivament sobre el document del Tio de la Porra de Gandia, realitzat a petició de l'alcalde d'este municipi, José Manuel Orengo, que sol•licita la declaració de Bé d'Interés Cultural, en la modalitat de ben immaterial. El CVC creu convenient que abans d'iniciar-se este procediment, hauria de declarar-se Bé de Rellevància Local. Així mateix, considera necessari per part de les autoritats municipals i també les de major àmbit, el manteniment i la promoció d'estes manifestacions culturals.