Notícies

Estàs en: Inici Notícies Últim Ple de l’any del Consell Valencià de Cultura

Últim Ple de l’any del Consell Valencià de Cultura

20/12/2022

La sessió plenària del Consell, última de l’any, ha tingut un pròleg excepcional amb la visita de les falleres majors de València, Laura Mengó i Paula Nieto que, acompanyades per membres de la Junta Central, han saludat els membres de la institució i han firmat en el Llibre d’Honor. Un acte ple de sentiment i tradició que ha encomanat al Ple el millor esperit nadalenc. La sessió ha començat a les 12 hores en punt.

Entre els punts de l’ordre del dia destacaven dos informes. Un, sobre les naus d’una vella fàbrica tèxtil situada al carrer Guatla de València, en el barri de Sant Antoni, s’ha elaborat a partir d’una petició de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals de l’ajuntament de la ciutat. Es tractava d’analitzar si estes naus tenen valors històrics i artístics mereixedores de la protecció de Bé de Rellevància Local.

L’informe del CVC, a partir d’uns sèrie de criteris d’avaluació patrimonial, conclou que la vella fàbrica de filats i teixits de Pilar Casanova no reuneix els valors objectius o artístics suficients, urbanístics ni arquitectònics, mereixedors d’una protecció com la que atorga la figura de Bé de Rellevància Local. L’informe s’ha aprovat per majoria, amb les abstencions del Sr. Navarro i les Sres. Alonso, Ballester i Vidal. El Sr. Lozano es va inhibir del debat i de la votació posterior, per conflicte d’interés objectiu..

L’altre informe estudia la situació mediambiental i administrativa de l’albufera de València. Fa un recorregut pels conceptes de parc natural, la història de la llacuna i les diverses figures legals que la protegeixen. Tracta les característiques pròpies de l’albufera (cultius, espais residencials i turisme), la conca hidrogràfica, les aportacions d’aigua i l’organigrama de gestió. En l’apartat final, de Valoració i Consideracions, s’indica, entre altres, que la qualitat i la quantitat de l’aigua és potser la qüestió clau de la qual depenen les altres, i que per això cal revisar i actualitzar la Declaració de Parc Natural (1986), el PORN (1995) i el PRUG (2004), garantir les aportacions mínimes de 210 Hm3 que estableixen els experts de la CHJ, acabar la depuradora de l’Horta Sud en 2027, i que les infraestructures projectades (urbanitzacions, cultius i port de València), tinguen una tramitació ambiental extensa i rigorosa. L’informe s’ha aprovat per majoria, amb les abstencions de Xavier Aliaga, Rosana Pastor, Vicent Torrent i Núria Vizcarro, alguns dels quals han indicat que presentaran vots particulars explicatius.

Ja amb la sessió plenària acabada, els membres del CVC han fet un senzill homenatge a Santiago Grisolía, que va faltar en el mes d’agost. Ha consistit en la lectura de textos seus, acompanyada de vídeos i fotografies representatius de la vida del científic, president de la institució durant molts anys.