Notícies

Estàs en: Inici Notícies Plenari del CVC a Aielo de Malferit, capital cultural valenciana

Plenari del CVC a Aielo de Malferit, capital cultural valenciana

El CVC ha fet la sessió plenària del mes de setembre a Aielo de Malferit, en reconeixement del seu estatus de Capital Cultural Valenciana 2022 per a municipis menors de 5000 habitants. Els membres de la institució, encapçalats per la seua presidenta, Dolors Pedrós, han estat rebuts a  l’ajuntament  per l’alcalde, Juan Rafael Espí, i per diversos membres de la corporació municipal. Tot seguit s’ha descobert la placa commemorativa de la visita, s’ha atés als mitjans de comunicació, i el cronista oficial de la vila, Ferran Castelló, ha explicat als consellers la història del palau-castell dels Malferit.

El Ple ordinari ha començat a les 12 hores a la Biblioteca Municipal, a l’edifici de les Escoles Velles. Entre altres punts de l’ordre del dia, s’ha sotmés a la consideració dels membres l’informe titulat La Albufera de Valencia. Parque Natural. Situación medioambiental y administrativa. Es tracta d’un treball que repassa la formació i la història de la llacuna i el seu entorn, i la situació administrativa des de la declaració de Parc Natural (1986), el PORN (1995) i el PRUG (2004). Tracta les aportacions d’aigua, les séquies i els vessaments, però també l’organigrama administratiu de gestió i de direcció. L’informe recomana, en l’apartat final, les revisions i actualitzacions de les declaracions citades, i la garantia de les aportacions mínimes de 210 Hm3 establides pels experts de la CHJ. A més, demana la culminació del projecte i la construcció de la depuradora de l’Horta Sud, prevista per al 2027. Diversos membres han suggerit incloure alguna modificació en el text presentat i el president de la Comissió de les Ciències ha decidit retirar-lo del debat, per això l’informe no ha estat sotmés a votació.

Acabat el Ple ordinari, l’alcalde d’Aielo i la presidenta del CVC han intercanviat discursos. La presidenta Dolors Pedrós ha agraït la invitació d’Aielo de Malferit i ha mostrat la predisposició de la institució a col·laborar en els assumptes patrimonials i culturals que preocupen l’ajuntament.  Al seu torn, l’alcalde Juan Rafael Espí ha explicat alguns dels objectius de la capitalitat cultural que, d’acord amb les seues paraules, tenen vocació de perdurar en el temps. Al final, la presidenta ha signat en el Llibre d’Honor de l’ajuntament en què queda registrada la visita per a la història.