Notícies

Estàs en: Inici Notícies Medalla del CVC a l’actriu Teresa Lozano

Medalla del CVC a l’actriu Teresa Lozano

20/09/2022

A les 12 del migdia de hui, en un acte solemne a la Sala de Plens del Consell Valencià de Cultura, l’actriu Teresa Lozano ha rebut de mans de la presidenta Dolors Pedrós la Medalla del Consell, que es concedeix a persones o a grups que han demostrat una llarga trajectòria cultural de màxim nivell.

El CVC reconeix Teresa Lozano com una de les grans de l’escena. L’actriu, nascuda a València el 1944, va estudiar art dramàtic a Barcelona als Estudis Nous de Teatre, que acabaven d’obrir Albert Boadella i Pep Muntanyès. Allí va treballar en Oratori per a un home sobre la terra, de Jaume Vidal Alcover, la seua primera obra com a professional. De nou a València, va fundar el grup UEVO amb Pepe Marín, Julio Máñez i Enric Benavent, i des d’aleshores no ha parat de treballar amb els millors directors i en moltes obres que han marcat un abans i un després en el teatre i el cine del país.

Ha obert l’acte la presidenta del Consell Valencià de Cultura, Dolors Pedrós, amb unes paraules de benvinguda als assistents, entre els quals, a més de la família de l’actriu, hem vist Abel Guarinos, director de l’IVC, Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística, Verònica Cantó, presidenta de l’AVL, Maite Ibáñez, regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, membres del CVC i molts amics i companys de professió.

La presidenta Pedrós ha explicat el treball callat del CVC, que guanya sentit en actes com els de hui, quan la institució s’obri a la societat. Tot seguit, Jesús Huguet, secretari de la institució, ha llegit l’acta de concessió de la Medalla.

L’arquitecte i membre del CVC, Vicente González Móstoles, s’ha fet càrrec de la laudatio. En ella ha recordat que la Medalla es va concedir sota el mandat del president Grisolía, traspassat recentment, per a qui ha demanat un minut de silenci.

Vicente González Móstoles ha parlat de les arrels familiars de Teresa Lozano, els primers contactes amb l’escena, la cultura i la política a Madrid i a Barcelona, la tornada a València i les dificultats de fer teatre en aquells anys a la capital valenciana. Ha desenvolupat la biografia professional de l’homenatjada, ha citat els grans directors i companys que han treballat amb ella, i ha remarcat la versatilitat de Teresa Lozano com a actriu i l’actitud rebel, pròpia de la seua generació, contra la realitat social, política i cultural.

Després de rebre la Medalla del Consell i de signar en el Llibre d’Honor, l’actriu ha recordat la figura de son pare, el pintor Francisco Lozano, que va pertànyer al Consell Valencià de Cultura en els primers anys de la institució. Ha dedicat unes paraules als companys de professió a València, que han sabut resistir amb molta dignitat professional en un entorn sempre difícil per al teatre. Ella mateixa s’ha descrit més aviat com una actriu de comèdia, com és bàsicament la realitat. Un gènere poc valorat i premiat, i per això ha agraït doblement el reconeixement de hui.

La presidenta del CVC, Dolors Pedrós, ha tancat l’acte. Els assistents, que han omplit el Palau de Forcalló, s’han acomiadat de Teresa Lozano amb un llarg aplaudiment.