Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

En l’ordre del dia del Ple ordinari del mes de febrer s’han presentat, entre altres assumptes, tres informes.

El primer, Per a la incorporació de la processó de les Gaiates i el seu simbolisme com a senyal identitari de Castelló de la Plana com a complementació a la declaració de BIC Immaterial de la Romeria de les Canyes, és un encàrrec de la Conselleria de Cultura per a estudiar la possible incorporació de la processó, amb la protecció que això comporta, al BIC que ja és la Romeria de les Canyes. El document se centra en l’anàlisi, origen i descripció de la processó des del segle XIV fins als nostres dies. També descriu el patrimoni relacionat amb la processó, la convocatòria dels congressos magdaleners i el sentit aglutinador popular que té en els diversos barris de la ciutat.

L’informe del CVC valora positivament la incorporació de la processó al BIC Immaterial de la Romeria de les Canyes. A més, en les Recomanacions, es convida l’administració competent a crear el Museu de la Gaiata i a una acció conjunta d’institucions, empreses i associacions culturals per a incorporar noves tecnologies, materials i tècniques de disseny en la construcció de gaiates. A més, suggereix estudiar el paper de la dona en les festes per aconseguir unes celebracions lliures de discriminació per gènere. El document s’ha aprovat per unanimitat.

El segon, Sobre el Sant Calze com a patrimoni cultural material i immaterial i la seua rellevància per al turisme cultural i religiós de la Comunitat Valenciana, és un document extens i complet que parteix d’una detallada història de la relíquia des del segle I fins al XXI, amb exposició de fets, llocs històrics, fonts i textos. Tot això, com a base per a situar el Sant Calze com la peça fonamental que és per a la cultura i per al pelegrinatge religiós. En primer lloc, pel valor històric i arqueològic de la copa. En segon lloc, pel valor immaterial. Dels quals es deriven unes grans possibilitats per al turisme cultural i per al religiós, en especial per al de confessió catòlica.

El debat ha sorgit per la difícil separació entre el valor patrimonial del vas i la creença religiosa. Amb matisos diversos, alguns membres han aportat suggeriments per a una redacció consensuada de l’apartat de Conclusions, cosa que ha acceptat el ponent del treball. Així, l’informe sobre el Sant Calze tornarà a presentar-se en el Ple del mes que ve amb la inclusió d’alguns dels matisos i propostes sorgits en el debat de hui.

El tercer, Sobre la Declaració de Responsabilitats i Deures Humans, es pot dir que culmina més d’un any en què el CVC ha estudiat múltiples aspectes dels drets humans aprofitant el 75 aniversari de la Declaració Universal. En concret, l’informe de hui recupera i actualitza els resultats del congrés celebrat a València en 1998, ara fa 25 anys, organitzat per la UNESCO i per la Fundación Tercer Milenio, del qual es va derivar la primera Declaració de Responsabilitats i Deures Humans. La nova declaració de hui se centra en la mirada ètica, en el compromís de la defensa dels drets humans per a totes les persones sense cap exclusió.

En les Recomanacions del document presentat este matí, el CVC lamenta l’escassa difusió de l’aniversari de la Declaració de 1998 i la falta de documentació que done constància de les reflexions i els treballs d’aquell congrés. Igualment manifesta l’adhesió de l’actual CVC a l’articulat de la Declaració de 1998, però aprofundint en la cultura de la pau, en els drets de les dones, dels xiquets, de les persones grans i dels col·lectius vulnerables i en el tracte humà i just per als migrants i els asilats. L’informe s’ha aprovat per unanimitat.

Els dos informes aprovats hui estaran a disposició pública pròximament en la web del Consell Valencià de Cultura.