Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

Han arribat a la sessió plenària de hui, entre altres assumptes, un informe titulat Consideracions sobre l’inventari de les peces i escultures reposades en els recintes de l’Església catòlica després de la guerra civil i el seus autors. Es tracta d’un document que exposa el procés de restabliment d’escultures en les esglésies de la diòcesi valenciana dut a terme entre 1939 i 1965. Es dona la circumstància que molts autors d’estes obres van ser presos internats en Sant Miquel dels Reis, aleshores Presó Cel·lular de València, que s’organitzaren en autèntics tallers gremials per a fer-les. Amb estos treballs redimien pena i facilitaven el manteniment de les seues famílies. Entre els autors trobem artistes de renom com ara Bayarri, Ballester, Benlliure, Edo, Gabino, March i Pinazo, entre molts altres. En les conclusions de l’informe s’indica que són obres que conformen un patrimoni excepcional respecte a altres diòcesis espanyoles, i recorda que alguns dels autors van ser els artífexs, passats els anys, de la renovació artística valenciana.

Un altre informe sotmés al Ple ha estat elaborat per a la protecció dels béns patrimonials entorn del BIC de la Torreta dels Moros de Vinaròs. L’espai que hi ha al voltant té un gran valor natural i paisatgístic, i la intenció de l’administració és delimitar un perímetre de protecció que incloga l’ermita de Sant Sebastià, la Closa i el poblat iber del Puig de la Misericòrdia, amb la intenció que no hi puga haver modificacions substancials dels usos del sol ni més pressions urbanístiques.

També s’ha presentat l’informe per a la declaració de BIC del Forn Alt 2 del Port de Sagunt, l’únic que no fou enderrocat des de 1984, quan va tancar la siderúrgica. Va ser restaurat en el 2012 pels arquitectes Gradolí, Herrero i Sanz, i la intervenció va ser reconeguda amb el premi Europa Nostra aquell mateix any. L’alt forn 2 és un autèntic monument, que crea i forma part d’un paisatge de gran força per l’altura que té i per una aparença escultòrica de caire constructivista. També és un testimoni de la gènesi urbana del Port de Sagunt i del moviment obrer i, alhora, una prova de la capacitat de regeneració d’algunes obres d’enginyeria i d’arquitectura, capaç de modificar l’escena urbana i la imatge de les ciutats.

Els tres informes s’han aprovat per unanimitat.