Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

47 informes aprovats en 2008, 12 més que l"any anterior

El 60 % dels documents estan relacionats amb el patrimoni cultural

València (29-05-2009).- El president del Consell Valencià de Cultura (CVC), Santiago Grisolía, ha entregat hui al president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, la Memòria de la institució consultiva corresponent a l"exercici 2008.

En el document es mostra el conjunt d"activitats que ha dut a terme l"òrgan al llarg de l"any passat, així com les recomanacions i observacions que el CVC realitza a la Generalitat Valenciana en diversos apartats: patrimoni, ciència i tecnologia, medi ambient, art i ús
Dels informes, els quals 26 han sigut elaborats per iniciativa de la institució i 21 a proposta d"entitats públiques i privades externes, el 60 per cent estan relacionats amb la conservació del patrimoni cultural valencià, principalment en la declaració de Bé d"Interés Cultural (BIC) i altres figures de protecció patrimonial.

Respecte al primer apartat d’observacions i recomanacions, l"òrgan insta a les administracions a prendre les mesures necessàries per a protegir i catalogar el patrimoni cultural i històric, i insistix en la necessitat que siga assumit de manera coordinada per totes les institucions, amb una funció educativa per a la resta de la ciutat. A més, el CVC recorda la importància de vigilar la introducció d"elements publicitaris en el centre històric de les ciutats i els entorns dels monuments.

L"òrgan també considera d"especial rellevància la conservació del patrimoni natural i paisatgístic, així com la preservació i difusió del valor social del botànic.

Quant a les arts plàstiques, el CVC, en tant que és el màxim organisme de la Generalitat Valenciana en matèries culturals, planteja a les administracions una particularitat sobre la situació actual en el món de les arts suggerida per artistes jóvens que van visitar l’òrgan: la coexistència d"unes institucions d"ensenyança competents i un entorn institucional i privat, que oferix als artistes menys oportunitats professionals respecte d"altres comunitats i centres universitaris europeus.

A més, recomana que es considere la nova Llei del Cine com una oportunitat per a reformar la normativa valenciana de regulació i foment de la producció audiovisual pròpia. En este sentit, creu convenient la creació d"un Consell Valencià de l"Audiovisual, per a dur a terme estes competències.

En l"apartat de ciència i tecnología, la institució indica que el percentatge del PIB dedicat a la investigació i innovació científica i tècnica és insuficient per a mantindre la competitivitat del sector científic i d"altres àmbits productius. En este sentit, considera necessari promoure la participació del sector privat per a participar de forma competitiva en la investigació.

Pel que es referix al medi ambient, l"òrgan recomana incentivar l"ús de la bicicleta com a mitjà de transport urbà en les grans ciutats per a protegir el patrimoni urbà. En esta mateixa línia, suggerix a la Conselleria de Medi Ambient l"avaluació d"alternatives de solució a l"accés nord al port de València.

Com cada any, el CVC reitera la necessitat per part de les administracions d"incrementar les mesures de potenciació de l"ús públic i oficial del valencià.

4 publicacions en 2008

Un altre dels apartats que sol incloure el CVC en la seua memòria és el dels llibres publicats al llarg de l"any. En 2008, es van editar 4 obres i van reimprimir 2 títols del catàleg de publicacions. “El darwinismo valenciano del siglo XIX y su fundamento histórico” de López Piñero i “Luis Urtubey: un maestro olvidado”, de José Gómez Sánchez, exdegà de la Universitat de Cadis, són alguns del llibres que la institució ha presentat el públic.