Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

Com cada any en el mes de juny (enguany serà el dia 15, dijous, a les 12 del migdia), es lliuraran en la seu del Consell Valencià de Cultura els premis escolars de literatura i dibuix, oberts a tots els centres educatius valencians d’ESO, batxillerat i cicles formatius. Esta edició està dedicada a Santiago Grisolía i la ciència.

Ell va ser president del CVC durant més de 25 anys i va morir l’agost passat, als 99. Està reconegut com un dels científics mundials de més importància del segle XX en l’àmbit de la bioquímica, però quasi tota la carrera científica la va fer als EUA, on va arribar en 1946. Quan va poder tornar a València, en els últims anys de la dècada dels 70, va encapçalar iniciatives científiques i socials d’importància, amb l’esperança d’ajudar a relligar la societat espanyola amb la cultura científica. Era esta, al seu parer, una de les grans raons de l’endarreriment econòmic i social d’Espanya. Grisolía insistia sempre que podia en este assumpte.

A l’hora de triar el lema de l’edició d’enguany, la institució ha volgut recordar una vida sencera dedicada a la ciència, però també de quina manera veuen els estudiants de hui en dia el paper del científic i, en general, el de la ciència i la investigació com a motors de la cultura i l’economia de la societat. Els alumnes han hagut de documentar-se sobre la figura de Santiago Grisolía com a bioquímic i difusor de la cultura científica, però també sobre l’actitud social davant la ciència i sobre institucions com ara el Consell Valencià de Cultura.

En realitat, és esta la manera com el CVC es planteja cada any el concurs escolar: a partir d’un motiu particular, extraure idees o raonaments que permeten anar més enllà. La intenció és que l’escolar d’ESO, batxillerat i cicles formatius expose punts de vista propis, tan originals com vulga i puga, amb la plena llibertat que permeten les expressions artístiques del dibuix i de la literatura.

Enguany, en la XVII edició, s’hi han presentat alumnes de 68 centres valencians. Alguns dels centres era la primera vegada que hi participaven. En total, 2366 alumnes han presentat 1803 treballs de dibuix i 563 de literaris. Els noms dels premiats i els seus treballs estan en la web del CVC.

També reben reconeixement els centres educatius en què més alumnes han participat en el concurs i que tenen més premiats. Són els següents: en literatura, el guardó del cicle d’ESO és per a La Purísima de Torrent, i l’Escola d’Artesans de València en Batxillerat i Cicles Formatius. En dibuix, i en ESO, ha guanyat l’IES Mediterráneo de Torrevieja, i en Batxillerat i Cicles Formatius ho ha fet l’IES La Plana de Castelló.

 El Consell Valencià de Cultura, com fa sempre, dona les gràcies als participants, als professors i als centres que han fet possible els premis d’enguany. És un agraïment sincer que reitera cada any, perquè la institució no pot oferir una gran dotació econòmica, sinó simplement la seguretat que els treballs es valoraran per la qualitat i l’originalitat de la mirada.