Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

València, (06.05.2009). El president del Consell Valencià de Cultura (CVC), Santiago Grisolía, ha presentat este matí el llibre “La València judía”, de Marilda Azulay i Estrella Israel, en què es pretén recuperar la presència jueva a València abans de la seua expulsió, des del judaisme com una manera de vida i estructura urbana, fins a la jueria com un lloc de vida quotidiana i d"identitat. En l"obra, també s"inclou l"evolució dels recintes sobre la cartografia històrica de la ciutat i altres documents representatius.

Per al màxim representant de la institució consultiva, “és imprescindible conéixer la història dels valencians d"origen jueu per a obtindre una idea de la societat valenciana medieval i renaixentista, que va comptar naturalment amb jueus entre els seus personatges excel•lents, en la literatura i en les ciències, com Lluís Alcanyís i Lluís Vives”. Precisament, l"òrgan consultiu va retre homenatge a Alcanyís, el que fóra primer catedràtic de Medicina de la Universitat de València, depositant una corona sobre la façana de la Casa Vestuari, enfront de la catedral, a més de dedicar-li l"agenda institucional en 2006.

Així mateix, el secretari del CVC, Jesús Huguet, ha ressaltat la importància de l"obra des del punt de vista didàctic i històric, ja que “amb este acte, els valencians s"acosten a les seues arrels des del coneixement històric cultural”.

Tant Estrella Israel com Marilda Azulay, han recordat que la jueria de València i el seu entorn han sigut un dels sectors urbans que componen la Ciutat Vella i que han experimentat els “majors canvis en cada un dels seus elements, entre ells, la desaparició de la seua població, o almenys dels seus formes de vida”.

Per a les autores, es tracta d"un llibre que planteja una “obligació de memòria amb aquells que van viure a València abans de la decretada expulsió i recorda també eixes persones “assenyalades” que van morir en les fogueres de la intransigència, a les que es van quedar i van patir i a eixes altres obligades a anar lluny de Sefarad, i que, a pesar de tot, van conservar les seues arrels”.

A banda de les autores, a l"acte, també ha assistit el Premi Nobel de Química i Premi Càtedra Santiago Grisolía, l"israelià Avram Hershko, qui ha agraït al públic la “presència de tants interessats en la cultura jueva”.