Notícies

Estàs en: Inici Notícies El CVC recupera en un llibre la història de la València jueva

El CVC recupera en un llibre la història de la València jueva

València, (06.05.2009). El president del Consell Valencià de Cultura (CVC), Santiago Grisolía, ha presentat este matí el llibre “La València judía”, de Marilda Azulay i Estrella Israel, en què es pretén recuperar la presència jueva a València abans de la seua expulsió, des del judaisme com una manera de vida i estructura urbana, fins a la jueria com un lloc de vida quotidiana i d'identitat. En l'obra, també s'inclou l'evolució dels recintes sobre la cartografia històrica de la ciutat i altres documents representatius.

Per al màxim representant de la institució consultiva, “és imprescindible conéixer la història dels valencians d'origen jueu per a obtindre una idea de la societat valenciana medieval i renaixentista, que va comptar naturalment amb jueus entre els seus personatges excel•lents, en la literatura i en les ciències, com Lluís Alcanyís i Lluís Vives”. Precisament, l'òrgan consultiu va retre homenatge a Alcanyís, el que fóra primer catedràtic de Medicina de la Universitat de València, depositant una corona sobre la façana de la Casa Vestuari, enfront de la catedral, a més de dedicar-li l'agenda institucional en 2006.

Així mateix, el secretari del CVC, Jesús Huguet, ha ressaltat la importància de l'obra des del punt de vista didàctic i històric, ja que “amb este acte, els valencians s'acosten a les seues arrels des del coneixement històric cultural”.

Tant Estrella Israel com Marilda Azulay, han recordat que la jueria de València i el seu entorn han sigut un dels sectors urbans que componen la Ciutat Vella i que han experimentat els “majors canvis en cada un dels seus elements, entre ells, la desaparició de la seua població, o almenys dels seus formes de vida”.

Per a les autores, es tracta d'un llibre que planteja una “obligació de memòria amb aquells que van viure a València abans de la decretada expulsió i recorda també eixes persones “assenyalades” que van morir en les fogueres de la intransigència, a les que es van quedar i van patir i a eixes altres obligades a anar lluny de Sefarad, i que, a pesar de tot, van conservar les seues arrels”.

A banda de les autores, a l'acte, també ha assistit el Premi Nobel de Química i Premi Càtedra Santiago Grisolía, l'israelià Avram Hershko, qui ha agraït al públic la “presència de tants interessats en la cultura jueva”.