Notícies

Estàs en: Inici Notícies El CVC proposa a l'Ajuntament de València el nom del metge valencià Pelegrí Casanova per a un carrer de la ciutat

El CVC proposa a l'Ajuntament de València el nom del metge valencià Pelegrí Casanova per a un carrer de la ciutat

València (03.04.2009).– El president del Consell Valencià de Cultura (CVC), Santiago Grisolía, ha proposat hui a l'Ajuntament de València el nom del metge valencià Pelegrí Casanova per a un carrer de la ciutat, “per ser un els darwinistes valencians més influents en l'època, que va participar en l'homenatge al científic britànic que va realitzar la Universitat de València, entitat pionera a Espanya en la difusió de darwinisme”. Esta proposta, que va ser debatuda en la comissió de Govern de l'òrgan consultiu de març, ha sigut plantejada en la presentació de les últimes publicacions sobre el científic britànic que ha editat el CVC, activitat que s'emmarca en la celebració del segon centenari del seu naixement i dels 150 anys de la creació l'origen de les espècies.

Durant l'acte, Santiago Grisolía, ha recordat que el llibre 'Tribuna Mèdica, dedicado a Charles Darwin', és un facsímil del número extraordinari de la revista Tribuna Mèdica, de febrer de 1909, que l'Acadèmia Médico-Escolar va dedicar íntegrament a reproduir els discursos pronunciats per part dels estudiants de medicina valencians, en la celebració del centenari del naixement de Charles Darwin. Entre les conferències que reproduïx el llibre, s'ha difós precisament la de Pelegrí Casanova, Unamuno, Eduardo Boscá i Juan Bartual.

Per la seua banda, el catedràtic en Història de la Medicina, José María López Piñero, que ha realitzat la introducció d'este llibre, ha destacat el significatiu paper que va exercir el metge valencià Salvador Monmeu, qui amb vint-i-un anys fou el principal organitzador de l'homenatge dels estudiants a Darwin i abans de la seua defunció, en 1970, va rebre la seua donació per al Museu històric de l'actualment denominat Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero. La donació inclou fonts indispensables sobre l'homenatge a Darwin, entre elles, la correspondència en 1909 amb Miguel d'Unamuno.

D'altra banda, el CVC ha presentat Darwin, l'evolució de la teoria, el còmic de Jordi Bayarri, dirigit al públic infantil, en què tracta les aventures del científic britànic durant el viatge del Beagle. El secretari de l'òrgan consultiu, Jesús Huguet, ha destacat “la gran sensibilitat pedagògica de l'autor a l'hora de realitzar este treball i l'enorme importància de la imatge plàstica per a atraure al públic infantil”.