Notícies

Estàs en: Inici Notícies El CVC demana a les institucions plans d'actuació per a la recuperació dels masos

El CVC demana a les institucions plans d'actuació per a la recuperació dels masos

València (21-12-2007).- El Ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), en la sessió celebrada hui, ha aprovat diversos informes, entres els quals destaca el document sobre els masos del nord valencià. Este escrit va dirigit a les institucions públiques perquè consideren l’elaboració de plans de recuperació i adaptació als nous usos d’estes construccions existents a la Comunitat Valenciana, sense destruir aquells elements més significatius des del punt de vista patrimonial. En eixe sentit, el CVC demana a les administracions la possibilitat de creació de fòrmules d’actuació, com subvencions o ajudes per tal de facilitar la conservació i recuperació dels masos.

Este document es traslladarà a la Conselleria de Cultura i Esports, a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, a les diputacions i a aquelles institucions i associacions que ho sol·liciten.

L’òrgan consultiu, en reiterades ocasions, s’ha interesat per l’arquitectura rural valenciana i, ha emés informes per a demanar la seua protecció, com és el cas de les alqueries i els rius-raus.

D’altra banda, la institució ha decidit aprovar l’informe sobre la Llei del Llibre, en el qual valora positivament la normativa i insta a les administracions a adoptar les mesures necessàries d’aplicació, a controlar els mecanismes d’avaluació de cadascuna de les actuacions, i a acompanyar-les d’una dotació pressupostària adequada. Així mateix, ha remarcat que el Centre Coordinador de Biblioteques i les institucions implicades deuen considerar necessari dotar a les biblioteques públiques de fons valencians, tan d’obres amb esta llengua com d’autors valencians.

L’escrit s’enviarà a Presidència, a la Conselleria de Cultura i Esports, a la Direcció General del Llibre, a les biblioteques públiques valencianes i el Ministeri de Cultura.

El pas del bus guiat pel Parc Ribalta de Castelló
Referent al Parc Ribalta i el pas de l’autobús guiat anomenat Transport de Via Reservada de Castelló, el CVC demana a les institucions públiques que estudien la possibilitat de no agredir el jardí, el qual fou declarat Conjunt Històric Artístic per Real Decret 1700/1981 i catalogat com Bé d’Interés Cultural.

La institució consultiva ha manifestat la seua preocupació per l’impacte negatiu del projecte d’instal•lació del bus guiat, el qual travessaria el Parc pel Passeig de Carruatges, continuaria per la Plaça de la Independència, amb la tradicional farola, que es va alçar al 1925, la qual també està protegida per formar part del conjunt històric, i posteriorment, entraria en el Carrer Colom.