Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

València (22.12.2010).- El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunit hui en sessió ordinària, ha aprovat l"informe sobre la remodelació de la Gran Via Ferran el Catòlic de València, els documents en els quals sol•licita la protecció del centre històric d’Ares (Castelló) i del castell d"Oropesa, així com el que fa referència a l"expropiació de béns de valor cultural per incompliment del deure conservació.

A més, els membres que han assistit a la sessió plenària, un total de quinze, han acordat donar cent euros cadascun a la Casa de Caritat de València, amb l"objectiu de contribuir a la millora del servei en les festes nadalenques.

Respecte al primer escrit que ha emès favorablement, la institució considera, després d"estudiar la remodelació de la Gran Via Fernando el Catòlic que, “encara que la col•locació del nou paviment és convenient en zones de pas obligat, s"haurien de sol•licitar nous informes sobre les propietats, particularment sobre l’estabilitat i durada, així com l"efecte climàtic i tèrmic que la instal•lació d"un material de les característiques propostes causaria a la zona”

Així mateix, sol•licita que la reforma respecte l"arbratge actual i “no es convertisca en un jardí i passeig d"obra dura i escassa ombra”. En este sentit, suggereix a les administracions que consideren l"opinió dels enginyers agrònoms a l"hora de dur a terme la reforma.
Quant a la disposició actual dels illots, que s"ha respectat en l"elaboració del projecte, el CVC destaca que “incompleix l"objectiu de donar continuïtat al passeig i de fer més còmoda i amable l"estada en la seva passejar intern”.

Expropiació dels béns culturals per incompliment del deure protecció

Davant els incompliments que poden produir-se en relació als béns culturals, el CVC va acordar estudiar les possibilitats d"aplicació de l"expropiació forçosa i va concloure, en l"informe que ha aprovat avui, la necessitat per part de les administracions públiques de dotar-se de criteris per aplicar aquesta via, amb l"objectiu d"evitar les pèrdues de béns d"important valor patrimonial.

Quant a l"àmbit d"aplicació de l"expropiació, suggereix que es regule tenint en compte tant el conjunt del patrimoni històric i cultural, com ja les autonòmiques.

Protecció del Castell d"Oropesa i del centre històric d’Ares

El CVC considera que encara que la disposició municipal per recuperar el castell d"Orpesa és manifesta, hauria de concretar-se “urgentment” l"execució de les obres, per evitar l’enderrocament de les restes de la muralla

A més, suggereix a l"ajuntament del municipi i a les empreses locals, així com a la Diputació de Castelló i a la Conselleria de Cultura, el desenvolupament d"una programació publicitària sobre la importància històrica, cultural i econòmica del castell, el casc antic i l"ermita.
El document s"enviarà al portaveu del Grup Municipal del Bloc d"Orpesa, al consistori, a la Conselleria de Cultura, a la Diputació de Castelló i a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Pel que es refereix a Ares, el CVC ha informat favorablement de la declaració de Bé d"Interès Cultural el centre històric, el qual presenta significatius valors patrimonials, i recomana la senyalització de “Conjunt històric” en l"entrada de la població