València (31.03.2011).- El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunit el dilluns a Morella, en sessió ordinària, va ratificar l'informe que va aprovar en 2004 sobre la possible declaració de Bé d'Interès Cultural Immaterial la Festa de Sant Antoni de Forcall (Castelló), popularment coneguda com Santantonà. Este acord plenari es va realitzar després de la incoació de l'expedient de declaració de BIC per part de la Conselleria de Cultura, mitjançant la direcció general de Patrimoni Cultural Valencià, per protegir esta festivitat.
La Santantonà, d'origen medieval, està considerada Festa d’Interès Turístic i representa una forma de celebració popular amb un significatiu procés etnogràfic que documenta la història i la societat de les poblacions de Els Ports, amb especial presència en El Forcall. En este sentit, el CVC recomana la creació d'un organisme supramunicipal, comarcal o bé autonòmic, amb seu en esta població, les funcions del qual consistirien a estructurar els programes de difusió i promoció de la festa de totes les poblacions de la comarca.
D'una altra banda, l'ajuntament de Morella va sol•licitar al ple de la institució consultiva el suport per a declarar Bé d’Interés Cultural el Sexenni i així, poder dotar la festivitat de major prestigi i reconeixement històric i patrimonial, segons ha destacat l'alcalde del municipi, Ximo Puig.
El president del CVC, Santiago Grisolía, va recolzar la proposta del consistori i posteriorment, va valorar la importància dels plans municipals culturals i econòmics, com la rehabilitació dels masos i la instal•lació dels parcs eòlics, una de les contribucions de la tecnologia moderna a viabilizar econòmicament esta comarca.
Posteriorment, Puig va destacar la trascendència de la gestió cultural per part dels ajuntaments per a la conservació del patrimoni valencià i en esta mateixa línia, va demanar a les administracions la gestió de Morella La Vella, conjunt que inclou pintures rupestres, actualment tancades al públic.
Informe Cavalcada dels Reis d'Alcoi
El CVC va recomanar la declaració de BIC la Cavalcada de Reis d'Alcoi, en tractar-se de la més antiga d'Espanya, des de 1885, i per formar part del Nadal Alcoià, conjunt de gran interès històric i estètic que inclou la celebració del Betlem de Tirisiti, les Pastoretes i el Ban Real, esta última preludi de la cavalcada.
La institució consultiva enviarà l'informe a la Conselleria de Cultura i Esport, a l'Ajuntament d'Alcoi i a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
A la sessió plenària també ha assistit el Centre d’Estudis Comarcals de Els Ports, entitat que va sol•licitar als membres del CVC el suport a la reciprocitat entre TV3 i Canal 9.
Finalment, la institució consultiva ha informat del projecte de placa de senyalització dels béns patrimonials, que ha realitzat el membre del CVC, l'escultor Vicente Ferrero, per a les façanes dels edificis o monuments.