Notícies

Estàs en: Inici Notícies El Consell Valencià de Cultura commemora el vintè aniversari de la mort de Joan Fuster

El Consell Valencià de Cultura commemora el vintè aniversari de la mort de Joan Fuster

València (21.06.2012).- El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha celebrat hui, quan es compleixen 20 anys de la mort de Joan Fuster, una taula rodona, en la qual també s'han commemorat els 50 anys de la publicació de Nosaltres, els valencians.

El president de la institució consultiva, Santiago Grisolía, ha ressaltat la figura de Fuster com el pensador valencià més influent del segle XX, encara que també el més polèmic. Així mateix ha indicat que l'escriptor no va destacar per inventar el valencianisme, sinó que va actuar com un catalitzador d'aquest moviment en la societat”.

Per la seua banda, el secretari del CVC, Jesús Huguet, ha recordat l'etapa en la qual l'assagista va ser membre de la institució consultiva, i en la qual va deixar marcat el seu compromís amb la llengua i la cultura valenciana.

L'escriptor Jaume Pérez Montaner ha mostrat les múltiples representacions intel•lectuals en l'obra de Fuster, qui sempre ha estat atent als problemes locals des d'una visió de la col•lectivitat integradora.

Per últim, Vicent Salvador, especialista en literatura valenciana contemporània, ha recordat la imatge viva de Fuster, malgrat les crítiques que rep constantment la seua figura, tant de les postures oposades com dels intel•lectuals propers al seu pensament. Per això, ha afegit, la polèmica, que tant li caracteritzava, ha acabat sent la seua principal virtut.

Salvador també ha recordat al Fuster poeta i també historiador, que es va centrar principalment a explicar el procés de desplaçament lingüístic cap a la castellanització.

Joan Fuster fou membre del Consell Valencià de Cultura des de 1987 fins a 1992. En 1994, la institució consultiva va publicar el llibre Homenatge a Fuster, un conjunt d'assajos i articles sobre diversos aspectes de l'obra i de la influència cívica de l'escriptor.