29 informes aprovats, dels quals quasi el 60 % estan relacionats amb el patrimoni cultural
València (13-10-2010).- El president del Consell Valencià de Cultura (CVC), Santiago Grisolía, ha lliurat hui a la presidenta de les Corts Valencianes, Milagrosa Martínez, la Memòria de la institució consultiva corresponent a l'exercici 2009.
En el document es mostra el conjunt d'activitats que ha dut a terme l'òrgan al llarg de l'any passat, així com les recomanacions i observacions que realitza a la Generalitat Valenciana en diversos apartats com patrimoni, ciència i tecnologia, medi ambient i ús del
Dels informes, els quals 52 han estat elaborats per iniciativa de la institució, el 59 per cent estan relacionats amb la conservació del patrimoni cultural valencià, principalment a la declaració de Bé d'Interès Cultural (*BIC) i altres figures de protecció patrimonial.
Entre les recomanacions que realitza el CVC a la Generalitat, destaca la importància de les indústries culturals per generar riquesa en la societat i argumenta que la producció editorial, la musical, la teatral, l'audiovisual i la científica, així com les tradicions populars són motors econòmics rellevants.
Respecte a l'apartat de les arts plàstiques, la institució consultiva considera que el IVAM i el Consorci de Museus representen actius considerables donat que difonen la cultura valenciana a nivell internacional i gestionen el patrimoni cultural i, en este sentit, argumenta que, tot i la reducció dels pressupostos, no haurien de perdre la capacitat de projecció exterior i podrien augmentar la seva influència en la vida artística valenciana, mitjançant l'organització d'una xarxa de sales i tallers per a artistes emergents.
El CVC recull també aquesta proposta per al foment de la música i la literatura valenciana, “sectors de gran vitalitat interna i capacitat de creixement”, segons indica el document.
Quant al patrimoni, l'òrgan insisteix en la necessitat de rehabilitar conjunts urbans i protegir els jardins i parcs històrics, considerats com a elements del patrimoni natural paisatgístic. En esta mateixa línia, suggereix a les institucions que consideren l'oportunitat d'establir una col•laboració entre les administracions per a la protecció del medi ambient, la planificació territorial i la regulació del procés urbanitzador.
D'altra banda, el CVC recomana que per dur a terme un canvi d'estructura econòmica valenciana orientada a la producció de béns i serveis, és necessari potenciar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic, així com facilitar la col•laboració entre les universitats i les empreses en projectes d'investigació.
En l'últim punt del document d'Observacions i Recomanacions a la Generalitat, el CVC insisteix en la necessitat d'incrementar els esforços per part de l'administració per incentivar l'ús públic del valencià.
Un altre dels apartats que sol incloure en la seua memòria és el dels llibres publicats al llarg de l'any. En 2009, es van editar 8 obres, quatre d'elles centrades en el segon centenari del naixement de Darwin, a més de dedicar l'agenda institucional al científic britànic.
D'altra banda, en la col•lecció Biblioteca al rescat s'ha publicat la recopilació de textos de Pascual Pla i Beltrán Narrativa, Teatro y Ensayo; en la col•lecció Monografies “Interpretación y lectura de relojes de sol i en la Sèrie Minor “La València judía”. En la Sèrie Minor, també s'ha reimprès Segundo centenario de la Real Expedición Filantrópica de la vacuna de la viruela
Les festes de xiquets escrita en valencià per Àlvar Monferrer, és una altra de les obres que ha editat el CVC al llarg de 2009