Notícies

Estàs en: Inici Notícies Ple extraordinari del CVC a Bicorb

Ple extraordinari del CVC a Bicorb

30/05/2024

Convidat per l’ajuntament, el CVC ha fet este matí una sessió plenària extraordinària a Bicorp, al Local Social Vicente Ruiz. El motiu, la celebració de la Capitalitat Cultural Valenciana, que enguany ha recaigut en un dels pobles més fascinants de la Canal de Navarrés.

En arribar al poble, al Saló de Plens de l’ajuntament hi ha hagut un intercanvi d’obsequis entre l’alcaldessa Nuria Mengual i la presidenta Dolors Pedrós i la firma en el Llibre d’Honor en record de la visita. Les acompanyava la regidora de Cultura, Elisa Moreno.

Bicorp és sobretot reconegut per la resta dels valencians per l’exuberància de la seua naturalesa. Es tracta d’un dels territoris de més interés natural, però a més conserva en el terme municipal coves amb pintures prehistòriques d’una gran importància que formen part del Patrimoni Mundial de la UNESCO des del 1998. Per exemple la més coneguda, la Cova de l’Aranya, amb la famosa pintura de la recol·lectora de mel. També guarda poblats de l’edat del Bronze. Tot això, afegit als rius Cazuma i Fraile, rics aprofitaments agrícoles i paratges indescriptibles com el Barranco Moreno, fa de Bicorp un territori afortunat.

En el Ple, celebrat al Local Social, l’alcaldessa Nuria Mengual, en el discurs de benvinguda, ha recordat estos fets, i també que, contra el risc de despoblació que amenaça molts pobles de l’interior, també Bicorp, la cultura s’ha convertit en part essencial de la vida del poble. Ara, gràcies a la Capitalitat Cultural es podrà establir un vincle més fort entre el territori i la seua gent que genere vitalitat i activitat, i un compromís de futur que ajude a mostrar al món tanta riquesa. És un camí, ha dit, que compta amb la participació de tots els bicorbins i bicorbines, perquè la cultura és un esforç comú.

La presidenta Dolors Pedrós ha exposat a les associacions socials i culturals que han acudit al Ple la importància de l’herència natural, històrica i prehistòrica de Bicorp i el fructuós treball del poble establint amb cura la preservació del passat. També ha informat del treball del CVC específic sobre Bicorp i la Canal de Navarrés en treballs fets en els anys 2001, 2004 i 2016 (es poden llegir en la web de la institució), i ha convidat els assistents a exposar els problemes en què puga ajudar-los la institució assessora cultural de la Generalitat.

Després, els presidents de les comissions informatives en què es distribueix el treball del Consell han exposat la labor de cada una i com funcionen. Per la de Promoció Cultural, Ascensión Figueres. Per la de Llegat Històric, Vicente González Móstoles. Per la de Ciències, José María Lozano i Maribel Peris. Per la d’Arts, Amparo Carbonell, i per la Jurídica, Pepa Frau.

Tot seguit ha arribat el torn del ric teixit associatiu bicorbí, amb exposició de qüestions diverses, des dels problemes que comporta haver de continuar fora els estudis, la sequera, o la preservació de les modalitats lingüístiques del territori, per exemple.

Acabada la sessió, el CVC ha caminat fins a l’Ecomuseu, on, a través d’una visita guiada, han conegut un espai interessantíssim d’interpretació del territori, amb seccions d’etnografia, paleontologia i arqueologia.