Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

Informe sobre les casetes de la mar de Nules

L’última sessió plenària de la institució abans de les vacances d’estiu portava a debat un informe sobre les casetes de la mar de Nules, un dels últims exemples d’arquitectura popular del litoral valencià des de la Sénia fins al Segura. El document aprovat s’ha elaborat a partir d’una petició de l’Ajuntament de Nules, relativa a una possible consideració d’este conjunt d’edificacions com a Bé de Rellevància Local.

L’informe es divideix en diversos apartats que tracten amb profunditat l’origen i el desenvolupament d’este tipus d’ocupació del territori no reconegut en els planejaments, en este cas a la Marjaleria de Nules. També es fixa en les noves ideologies urbanes d’higienisme i esbarjo que hi estaven darrere i en els conceptes de tipus i de model en que es basen estes edificacions, d’una nova tipologia que es consolidaria a partir de les primeries del segle XX i que es va escampar amb èxit arreu de la costa valenciana: una ordenació en filera al llarg de la costa amb una certa separació entre casetes i que de vegades permetia la comunicació posterior-anterior, sense més elements urbans.

La disposició de les casetes també ajudava a configurar una manera de relacionar-se, uns costums que encara perviuen i que molts valencians coneixem bé, que han resistit el canvi del model turístic i la proliferació de grans blocs de pisos com a residències estivals. Però les casetes de Nules tenen l’amenaça del mercat immobiliari i les restriccions de la Llei de Costes, a causa del règim de concessió administrativa que mantenen.

En la Conclusió única, el Consell Valencià de Cultura recomana la protecció patrimonial del conjunt de les casetes de la mar de Nules i incloure’l com a Bé de Rellevància Local en el Catàleg de Béns i Espais protegits del municipi. I també convida a reflexionar sobre la presència d’estes casetes al llarg del nostre litoral per a trobar la manera de conservar-les per al futur.

L’informe està a disposició pública en la web del CVC: https://cvc.gva.es/wp-content/uploads/716-3.pdf