Notícies

Estàs en: Inici Notícies JORNADES SOBRE DARWIN I WALLACE- 20 I 21 GENER

JORNADES SOBRE DARWIN I WALLACE- 20 I 21 GENER

València (02.01.2009).- El Consell Valencià de Cultura (CVC) acollirà el 20 i 21 de gener les jornades sobre Darwin i Wallace, per a commemorar els dos segles del naixement del científic britànic i els 150 anys de la creació de “El origen de les espècies”, l'obra que va suposar una revolució en el pensament huitcentista i va establir els principis de la biologia evolutiva moderna. Així mateix, les conferències se centraran en la celebració del primer centenari del naixement de Darwin, que van organitzar els estudiants de la Facultat de Medicina de la Universitat de València en 1909.

Per al president de l'òrgan consultiu, Santiago Grisolía, estes jornades “suposen un anàlisi de la teoria de l'evolució abans i després de Darwin i, per tant, una invitació a la reflexió de les idees del científic des d'una perspectiva actual”. Així mateix, ha ressaltat la influència de Wallace en el desenvolupament i aplicació de les teories del científic britànic i, en este sentit, ha recordat que “al juny de fa 150 anys, el naturalista britànic va enviar una carta a Darwin proposant-li les mateixes idees en què estava treballant ell. Com a conseqüència, un any després es va publicar el reeixit llibre El origen de les espècies”.

Entre els participants de les conferències, destaquen reconeguts experts en l'àmbit del medi ambient, la història de la medicina i l'economia, com la directora del Museu de Ciències Naturals de l'Ajuntament de València, Margarita Belinchón, el premi Jaime I i catedràtic d'Estructura Econòmica, Ramón Tamames, Juan Antonio Herrero Brasas, professor d'Ètica Social en la Universitat de l'Estat de Califòrnia, així com Manuel Serra, catedràtic d'Ecologia de la Universitat de València, Andrés Moya, director de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva i José María López Piñero, catedràtic d'Història de la Medicina.

El Consell Valencià de Cultura va constituir a l'abril el Grup de Treball sobre Darwin amb l'objectiu de preparar una sèrie d'activitats en commemoració al bicentenari del naixement científic, centrant-se especialment en la seua aportació a la ciència. A més de les conferències, la institució va decidir dedicar les pàgines de l'agenda del 2009 a la vida i obra del creador de la teoria de l'evolució i va publicar recentment “El darwinismo valenciano del siglo XIX y su fundamento histórico”, de López Piñero.

El grup de treball està format pel president del CVC, Santiago Grisolía, el secretari Jesús Huguet, i els membres Vicente Muñoz Puelles, Manuel Sanchis Guarner i Rosa María Rodríguez Magda.