Notícies

Estàs en: Inici Notícies El CVC recomana que s'incloga en l'Avantprojecte de la Llei de Biblioteques la creació d'un Observatori de la lectura

El CVC recomana que s'incloga en l'Avantprojecte de la Llei de Biblioteques la creació d'un Observatori de la lectura

València (29.03.2010).- El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha aprovat hui en la sessió plenària corresponent al mes de març, l'informe sobre l'Avantprojecte de la de la Llei de Biblioteques i la Lectura de la Comunitat Valenciana, en què recomana la creació d'un Observatori de la Lectura i el Llibre, amb l'objectiu d'analitzar la situació actual de les biblioteques, i considera necessària l'existència d'un pla de promoció de lectura a nivell autonòmic.

La institució consultiva també proposa l'ampliació a tota la xarxa de biblioteques públiques el criteri per a reunir, conservar i organitzar les obres per haver sigut editades en la Comunitat Valenciana, així com per estar escrites en valencià.

Respecte al punt de les biblioteques especialitzades que arreplega l'avantprojecte, el CVC considera de gran transcendència la creació d'una xarxa de biblioteques d'estes característiques, especialment per als usuaris de les institucions de la Generalitat Valenciana i els investigadors, i destaca que la menció de la dita xarxa hauria de ser més completa.

El CVC es va interessar per la situació del llibre i la lectura en la Comunitat Valenciana en 2003, any en què va emetre el dictamen de la Ponència sobre el Llibre i la Lectura. A més, en 2007 va aprovar un informe, emés per la Comissió d'Interpretació Jurídica i Reglamentària, sobre la Llei 10/2007 de 22 de juny, de la Lectura, del Llibre i de les Biblioteques, norma de caràcter estatal concebuda per a fomentar la lectura al nostre país.

D'altra banda, el CVC ha aprovat el document sobre la protecció del Grau Vell de Sagunt, després d'estudiar el conveni possiblement subscrit entre l'Ajuntament d’este muncipi i l'Autoritat Portuària de València, en el qual manifesta la seua preocupació per l'estat de conservació dels jaciments arqueològics d'esta zona, que destaca pel seu alt valor patrimonial, i insta a les administracions a adoptar mesures de conservació, estudi i promoció de les restes.

Finalment, la institució consultiva ha donat llum verda a l'escrit per a recomanar la declaració de Bé d'Interés Cultural (BIC) el Pont del Rei de Gavarda, donat que reuneix les característiques d'enginyeria i estètica de relleu, pròpies de sistemes de construcció de les obres públiques en els segles passats i amb la particularitat que el monument no va ser acabat.
Així mateix, el CVC insta a les administracions a iniciar el procediment per a recuperar la casa del Rei, que en el seu origen conformava una unitat amb el pont.