Notícies

Estàs en: Inici Notícies El Consell Valencià de Cultura proposa el mecenatge com a mesura de promoció de la llengua

El Consell Valencià de Cultura proposa el mecenatge com a mesura de promoció de la llengua

València (25.06.2012).- El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC) ha aprovat hui una declaració sobre la indústria editorial en valencià, en la qual, davant la situació de crisi econòmica, planteja el mecenatge, a més de noves fórmules de beneficis fiscals, com a mesura per a la promoció de la llengua.

El text indica que la falta d'inversió en determinats instruments culturals pot implicar la desaparició d'un ben cultural patrimonial com el valencià i afegix que sense mitjans de comunicació, editorials i textos escrits en esta llengua, es mantindria únicament com un fet familiar i popular.

Pel que es refereix a la nova Llei de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), el CVC insistix en la necessitat de mantenir l'emissió dels canals en valencià. El paper de l’ent hauria de ser fonamentalment cultural, i treballar per la cohesió territorial i la defensa de les nostres senyes d'identitat com a poble.

La institució consultiva ha cridat l'atenció en més d'una ocasió, sobre la greu incidència de la crisi econòmica en els sectors educatius i productius de la societat. Recentment, amb motiu del Dia Internacional dels Museus, va lamentar la disminució dels pressupostos a la programació museística.

L'any passat va aprovar un informe en el qual mostrava la seua preocupació per les retallades econòmiques dels pressupostos, tant de les empreses públiques com de les privades, que afecten a les partides destinades a la cultura, obres socials i els seus organismes.

D'altra banda, el CVC ha emès favorablement un informe, en el qual reclama a l'Administració que vetle per la defensa dels animals de companyia i assegure el compliment de la legislació amb el propòsit d'evitar el maltractament animal.

Així mateix, sol•licita el reconeixement legal de la funció social que exercixen les associacions sense ànim de lucre dedicades a la protecció dels animals, que en alguns casos esmenen la deficient actuació de les administracions públiques competents.

La institució consultiva ha emès diversos escrits sobre el tracte als animals de diferents espècies. No obstant això, assegura el document, davant la gravetat de la situació en què es troben estos animals, el CVC insisteix a alertar sobre el permanent maltractament que encara existix.

Finalment, el ple ha aprovat els informes sobre la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) del recinte renaixentista de la Vila d'Altea, del pont real del riu Suc de Setaigües i del Cant de la Passió d'Oriola per reunir les condicions històriques, artístiques i patrimonials. Respecte a l’últim informe, el CVC ressalta la configuració musical i identificació d’esta tradició en la societat oriolana.