Notícies

Estàs en: Inici Notícies Declaració del President del CVC en el 150 aniversari del naixement del Pare Fullana

Declaració del President del CVC en el 150 aniversari del naixement del Pare Fullana

11/01/2021

 

DECLARACIÓ DEL PRESIDENT DEL CONSELL VALENCIÀ DE CULTURA EN EL 150 ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DEL PARE FULLANA.

 

A les acaballes del segle XIX i primeries del XX un destacat grup de personatges i intel.lectuals valencians van protagonitzar diferents iniciatives encaminades a la recuperació de la nostra llengua, tradicions i elements culturals perduts o oblidats per la preponderància i moda de la cultura en castellà. Preocupats pel menyspreu i la pèrdua de l’essència cultural valenciana, es manifestaren en la societat i foren protagonistes del despertar cultural valencià.

Destacà en eixe moment la rellevant figura del pare Fullana, nascut a Benimarfull, el 1871, amb el nom de José María Gaspar Fullana Mira (pare Lluís Fullana en l’orde franciscà). És per a la nostra història un dels personatges més apassionats i il.lustres en un moment complicat per a la tasca cultural a la qual dedicarà una part destacada de la seua vida.

Manuel Sanchis Guarner indica: Cal respectar la memòria del pare Fullana perquè estudià amorosament la nostra llengua en una època de desorientació general. El franciscà Benjamí Agulló, un dels seus biògrafs, assenyala  que els  seus treballs estan basats en l’estudi seré, prolongat i profund de l’origen i  evolució de les llengües romàniques.

Membre de la Real Academia Española en representació del valencià, catedràtic i especialista lingüístic: coneixia el llatí, el grec, l’italià, l’alemany, el francés i diversos dialectes de les tribus del Rif. Professor vocacional i infatigable promotor de la llengua i cultura valencianes.

En celebrar-se el 150 niversari del naixement del pare Lluís Fullana, el Consell Valencià de Cultura vol manifestar el relleu i transcendència d’una figura cabdal de la societat, la llengua i la cultura valencianes i recordar la seua important tasca.