Notícies

Estàs en: Inici Notícies Comunicat del CVC sobre els incendis forestals

Comunicat del CVC sobre els incendis forestals

Des de fa temps és coneguda la preocupació del Consell Valencià de Cultura pel tema dels incendis forestals, que s’ha traduït en l’organització d’actes, jornades, concursos i altres activitats, i notablement en la publicació d’un Estudi sobre mesures per a evitar o pal•liar els incendis forestals, de febrer de 2004. Des de llavors, el problema no solament no ha disminuït, sinó que fins i tot pareix que va en augment. En conseqüència, el CVC decidix fer públic el present comunicat.

És un fet comprovat que la gran majoria dels incendis forestals (fins a un 90 % segons algunes fonts) són provocats per l’acció humana, per imprudències o per negligències.

A més, estan els incendiaris, tant malalts mentals com, simplement, criminals. Pel que fa als segons, creiem que la gravetat del seu crim ha de mesurar-se per la intencionalitat i la magnitud de les conseqüències.

Qualsevol incendi forestal, encara que siga de dimensions reduïdes i se sufoque prompte, té importància perquè destruïx els ecosistemes. Però quan, per la raó que siga, un incendi forestal assolix grans proporcions, es convertix en un acte criminal per causa dels danys produïts a les persones que en sofrixen les conseqüències directes, com la mort, lesions, pèrdua de les seues propietats o desallotjament forçós dels seus domicilis, només pel fet d'habitar les zones afectades per l'incendi.

D'altra banda, les conseqüències d'un gran incendi forestal no apareixen només a curt termini, sinó que també són evidents a llarg termini: Alteracions greus en el paisatge, pèrdua de llocs de treball i, sobretot, degradació del sòl cremat i modificacions fraudulentes del seu l'ús amb el consegüent trastorn en l'equilibri social de les àrees afectades. Tot això per no parlar del procés de desertització del planeta i els seus efectes sobre el canvi climàtic i l’escalfament global.

Per tot això, el CVC suggerix a les autoritats competents que consideren la possibilitat d'incloure els incendis forestals provocats de manera criminal que tinguen greus conseqüències en la llista de delictes considerats crims contra la humanitat o similar, i suggerir que siguen entesos com un atac a la població civil, i jutjats, quan corresponga, per un tribunal penal internacional.

Alhora el CVC demana a les institucions i als tribunals de justícia mesures i actuacions per a castigar els autors directes o indirectes d’incendis amb el màxim rigor, i en els casos greus amb penes equiparables a les que pertocaria per actes de terrorisme.

València 3 de setembre de 2007