Notícies

Estàs en: Inici Notícies 8 dones pel 8 de Març al Consell Valencià de Cultura

8 dones pel 8 de Març al Consell Valencià de Cultura

Des del 2021 el CVC ha començat a crear una tradició, la de reconéixer com a institució huit dones que, en els camps més diversos de la cultura i la ciència, s’han distingit, a través d’un treball excel·lent, en la lluita per la igualtat de gènere.

Enguany, a més, el CVC ha volgut aplegar no només les dones reconegudes en 2023, sinó les de les dues edicions anteriors. Era en temps de restriccions per la covid-19 i no es va poder fer, com s’hauria volgut, un acte obert al públic amb elles presents.

A elles també se’ls ha regalat l’escultura en metall que l’escultora i membre del CVC, Amparo Carbonell, ha creat per a l’ocasió. I per recordar-les ací també en esta nota en citem els noms. Les dones reconegudes en 2021 van ser Cecilia Bartolomé, Carmen Cazaña, María José Martínez de Pisón, Magüi Mira, Pilar Parreño, Teresa Pascual, Rosa Solbes i Rosalía Torrent.

L’any 2022 ho van ser Pilar Almeria, M. Ángeles Arazo, Dolors Corella, Eva Dénia, Pilar Dolz, Débora Domingo, Susana Gisbert i Sol Picó.

I les 8 dones pel 8 de Març reconegudes enguany són Fátima Agut (investigadora teatral), Carmen Garcia Albero (feminista), M. Carmen Llinares (enginyera), Ángeles López Artiga (compositora), Anna Montero (poeta), M. José Muñoz Peirats (periodista), Ana M. Sánchez Navarro (soprano, a títol pòstum), i Ángeles Solanes (catedràtica de Filosofia del Dret).

L’acte, a la Sala de Plens del CVC, ha començat amb la benvinguda de la presidenta de la institució. Dolors Pedrós ha llegit també la Declaració pel 8 de Març que el Consell ha escrit i que està publicada en la web https://cvc.gva.es/

Tot seguit, Amparo Carbonell, presidenta de la Comissió de les Arts, ha explicat als presents com es va gestar la iniciativa. Jesús Huguet, secretari de la institució, ha llegit els acords del Ple en què s’han decidit els reconeixements i ha donat pas a Núria Vizcarro, secretària de la Comissió de les Arts, que ha presentat cada una de les dones guardonades presents i ha donat el nom, també, del membre del CVC que els havia de lliurar l’escultura.

Així, per a les dones reconegudes en els anys 21 i 22, la presidenta Dolors Pedrós ho ha fet a Rosa Solbes i Pilar Dolz; Amparo Carbonell a M. José Martínez de Pisón i a Dolors Corella; Núria Vizcarro a Pilar Parreño,  Pepa Frau a Eva Dénia, Maribel Peris a Débora Domingo i Ana Noguera a Susana Gisbert.

Per a les dones reconegudes enguany, Dolors Pedrós ho ha fet a Ángeles Solanes; Núria Vizcarro a Fàtima Agut; Rosana Pastor a Carmen García Albero; Vicente González Móstoles a Ángeles López Artiga; José Vicente Navarro  a M. Carmen Llinares; Xavier Aliaga a Anna Montero; Jesús Huguet a M. José Muñoz Peirats, i Marta Alonso a Miguel Ángel Rubio, que ha recollit l’escultura a títol pòstum en nom de sa mare, la soprano Ana. M. Sánchez, morta fa uns mesos.

Totes elles (i algunes de les dones reconegudes en les edicions anteriors), han dit unes breus paraules d’agraïment cap a la institució, però també cap a aquelles dones que, gràcies a les seues lluites en el passat, han fet possible que la igualtat de gènere estiga més a prop.

Ha tancat l’acte Dolors Pedrós entre els aplaudiments del públic. Ha agraït l’escultura a Amparo Carbonell i s’ha referit a la responsabilitat de les dones de hui, al sentit de la continuïtat que han de tindre, en nom de les dones que no han tingut veu i per les que vindran.