Noticias

Estás en: Inicio Noticias Últim Ple de l’any del Consell Valencià de Cultura

Últim Ple de l’any del Consell Valencià de Cultura

20/12/2023

El Consell Valencià de Cultura ha celebrat hui al migdia el Ple ordinari de desembre. L’acte ha comptat amb la presència de la Sra. Pilar Tébar, directora general de Patrimoni Cultural.

Entre els assumptes inclosos en l’ordre del dia hi havia la consideració de dos informes. El primer, sobre la Cartoixa de Valldecrist, a Altura. El segon, el titulat L’experimentació científica a l’Educació i els vincles amb la intel·ligència artificial.

El document sobre la cartoixa de Valldecrist s’ha elaborat després de la visita feta al recinte monàstic per la Comissió de Llegat Històric el 3 d’octubre, en la qual es va contrastar l’estat precari dels edificis que encara es mantenen drets. La ruïna del monestir és el resultat de la Desamortització del segle XIX, i el pas del temps no ha fet sinó agreujar la situació, almenys fins a la segona meitat del segle XX, en què el conjunt va passar a propietat pública i va ser declarar BIC (2007).

L’informe del CVC dona suport al Pla Director de la Cartoixa aprovat en 2019. Però al mateix temps recalca la necessitat d’actuacions immediates que eviten la ruïna definitiva de diversos elements del conjunt.

El segon informe, elaborat des de la Comissió de les Ciències, es compon de diversos apartats: en particular, sobre l’educació experimental en els nivells educatius, consideracions sobre la intel·ligència artificial, l’educació experimental i la IA, les eines necessàries que les relacionen, els xats conversacionals, sobretot el GPT, i un repàs dels informes de la UNESCO sobre l’assumpte.

En les Recomanacions, el CVC insisteix, entre altres, en la necessitat d’una alfabetització en l’Educació reglada per a entendre bé la intel·ligència artificial, en l’aplicació del marc ètic aprovat per la UNESCO i en la importància de desplegar estratègies i marcs de regulació sobre la intel·ligència artificial i la protecció de dades.

Els dos documents s’han aprovat per unanimitat i estaran disponibles pròximament en la web del Consell Valencià de Cultura.