Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

Un dels objectius del sector cultural valencià des de fa molts anys, i en particular de l’Audiovisual, és la viabilitat i l’enfortiment de la indústria de la ficció, en la qual la Comunitat Valenciana té encara un llarg camí per recórrer. Sobretot si es vol comparar en resultats amb les comunitats autònomes que més han crescut en este àmbit de la cultura i l’economia, com són Andalusia, Catalunya, Galícia i el País Basc.

El Consell Valencià de Cultura, amb este propòsit, va aprovar en el mes de maig per unanimitat un informe pràctic i extens sobre la qüestió, basat en les experiències d’estos territoris, en les pròpies del valencià i en les consideracions dels professionals del sector. S’ha de dir que per a elaborar-lo es va partir d’una sèrie de taules redones d’àmbit divers que proporcionaren al CVC punts de vista complementaris. El resultat s’ha presentat este matí al sector en la Sala de Plens del Palau de Forcalló.

En la taula presidencial estaven Dolors Pedrós, presidenta del CVC, el director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, Francesc Felipe, i Rosana Pastor i Xavier Aliaga, membres de la institució i autors de l’informe. Entre els assistents, hem pogut veure l’anterior director adjunt de l’IVC, José Luis Moreno, ara regidor de Cultura de l’Ajuntament de València, i Àlvar Peris, membre del Consell de l’Audiovisual.

Després de les paraules de benvinguda de Dolors Pedrós, Xavier Aliaga ha explicat la gestació del treball i els motius per a dur-lo a terme. Ha dit que l’audiovisual i, en concret, la ficció audiovisual, és una part fonamental del sistema cultural valencià, que s’hauria d’entendre com una indústria que facilita com cap altra la projecció a l’exterior, però que presenta alguns retards i mancances.

Rosana Pastor ha comentat l’oportunitat que significa presentar l’informe en estos moments i el sentit pràctic que té. Ha remarcat que s’ha de veure com una eina útil que exposa necessitats i oportunitats. A més, ha fet una lectura de l’apartat de Conclusions i recomanacions, concís, adreçat sobretot a les administracions que tenen competències en la qüestió. Rosana Pastor ha posat èmfasi en la consideració de l’audiovisual com a sector estratègic (reconegut així per la Generalitat i per tots els partits polítics), i en combatre el prejudici de considerar l’Audiovisual com un sector subvencionat i deficitari, quan s’ha de veure com és en realitat: un sector, com qualsevol altre, en el qual s’inverteix i que proporciona un retorn, a voltes, del 300 %.

Francesc Felip ha agraït el document i la presentació del document, les recomanacions del qual “són pertinents i necessàries”. Ha afegit que tenen el consens del sector i de l’Institut Valencià de Cultura, i les ha sintetitzat en quatre punts: el marc pressupostari, que s’ha d’augmentar i consolidar; les propostes sobre la llengua i les empreses pròpies; la necessitat de flexibilitzar les ajudes i la millora de la competència del personal al càrrec; i, per últim, potenciar i acompanyar l’accés als mercats internacionals i a les plataformes audiovisuals.

Més tard, hi ha hagut el torn de preguntes dels professionals que formaven part del públic, entre els quals Giovanna Ribes sobre la inversió, Juan Martínez sobre la independència del sector respecte als canvis polítics, o Ximo Pérez, en representació dels productors de la PAV, sobre el compliment del 6% del pressupost d’À Punt per a inversions en el sector. També hi ha hagut preguntes per part dels mitjans de comunicació.

Informe sobre la ficció en l’Audiovisual Valencià