Noticias

Estás en: Inicio Noticias El CVC lamenta la mort d’Amparo Ranch

El CVC lamenta la mort d’Amparo Ranch

30/08/2023

Fa unes hores que ens ha deixat la musicòloga Amparo Ranch Sales als 94 anys. El Consell Valencià de Cultura es lamenta per la pèrdua i dona el condol a la seua família i a tots els que han treballat amb ella o l’han coneguda i sabut estimar.

Filla d’Eduardo Ranch Fuster, un personatge influent en el món de la cultura valenciana des de la dècada de 1920 fins a la seua mort en 1967, va dedicar bona part de la vida a organitzar, preservar, estudiar i promocionar el llegat de son pare.

A partir de les recopilacions de música tradicional que va fer son pare, especialment tonades, cançons i tocates de dolçaina, Amparo va contribuir a la preparació de nous repertoris per al grup Al Tall, amb peces com les Cançons de taverna i les Peteneres a Miquel Grau. Igualment va proporcionar documentació al Grup de Danses Alimara per a la reconstrucció del cèlebre Ball de Torrent.

A la fi de la dècada de 1990 va començar a preocupar-se per difondre l’abundant correspondència inèdita del seu pare amb diverses personalitats. El coneixement directe que d’ells havia tingut Amparo li va permetre situar en el seu context humà la relació plasmada en aquelles cartes.

Amparo Ranch va publicar alguns llibres i bona cosa d’articles i temes derivats de l’arxiu i la biblioteca; alguns articles sobre exiliats com Vicente Llorens, Carlos Palacio o José María Quiroga; l’epistolari d’Eduardo Ranch amb Pío Baroja, José Subirá, Ernest Martínez Ferrando o Vicente Llorens entre altres.

Després de retirar-se de la vida activa, va donar part de la seua biblioteca personal a l’Institut de la Dona i al centre Francisco Tomás y Valiente de la UNED Alzira-València.

El Ple del Consell Valencià de Cultura va aprovar en juny un Informe sobre la senyora Amparo Ranch i Sales.