Noticias

Estás en: Inicio Noticias Ple de setembre del Consell Valencià de Cultura

Ple de setembre del Consell Valencià de Cultura

25/09/2023

Capella de Ministrers, Medalla d’Honor de la institució.

Els membres del CVC s’han reunit hui al migdia en sessió plenària amb la presència dels mitjans de comunicació i de la secretària autonòmica de Cultura i Esports, Sra. Paula Añó, que ha oferit a la institució la col·laboració de la Conselleria de Cultura i Esports. La presidenta del CVC, Sra. Dolors Pedrós, li ha donat la benvinguda i li ha presentat, un a un, els membres del plenari.

En els assumptes inclosos en l’ordre del dia s’incloïen dos informes. El primer, sobre el turisme cultural a la Marina Alta. El segon, sobre el dret d’accés dels grups socials als mitjans de comunicació.

L’Informe al voltant del turisme cultural a la Marina Alta estudia la massificació turística i la pressió urbanística en la comarca, però també la pèrdua del sector primari, els contrastos i els diversos problemes econòmics i d’integració dels jubilats nord-europeus que resideixen a la comarca, i els de la població laboral que ha migrat de l’Europa de l’Est, Àfrica i l’Amèrica llatina.

Tot plegat fa que la Marina Alta lidere els índexs negatius de renda mitjana i de risc de pobresa de tota la CV. El document recomana potenciar nous models turístics que respecten la terra, el paisatge i la cultura, la protecció dels recursos hídrics, l’urbanisme sostenible i la preservació de la costa. Serien, entre altres, els requisits per aconseguir una comarca més cohesionada i equilibrada.

El document s’ha aprovat per unanimitat.

L’Informe sobre el dret d’accés dels grups socials als mitjans de comunicació té l’objectiu de cridar l’atenció sobre l’incompliment general d’este dret, que afecta la qualitat de la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania, a pesar que està reconegut en la Declaració Universal dels Drets Humans (article 19) i en la Constitució Espanyola (article 20.3). Més encara, i tal com expressa la UNESCO, és de tot punt necessari complir-lo per a garantir el desenvolupament ètic i l’ús de les tecnologies emergents.

El document defineix el dret d’accés, en detalla la inclusió en les lleis que regulen els mitjans de comunicació públics i s’estén sobre la situació actual. En l’apartat de Conclusions es recomana que l’incorporen tots els mitjans de comunicació, púbics i privats, perquè ajudaria a garantir la pluralitat i l’accés de la ciutadania a la informació. En este sentit, s’indica que la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació podria servir com a model de referència, i ací seria el Consell de l’Audiovisual de la CV l’encarregat de fer complir la normativa vigent en la matèria.

El document també s’ha aprovat per unanimitat.

El plenari també ha acordat per unanimitat concedir la Medalla d’Honor de la institució al grup musical Capella de Ministrers, pel treball que ha dut des de 1987 de redescobriment i divulgació de la música vocal i instrumental anterior al segle XIX.