Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

El Consell Valencià de Cultura s’ha avançat a la vespra del 8 de març per a celebrar el Dia de les Dones, en què es reivindica la igualtat de gènere i els drets de les dones.

L’acte, retransmés pel canal YouTube del CVC, se celebra des de 2021 de la manera següent: el plenari de la institució tria cada any huit dones valencianes, tant de naixement com d’adopció, que han destacat en les seues professions i activitats en qualsevol camp i de tot arreu de la nostra geografia. I al voltant del dia 8, huit membres del CVC lliuren a cada una d’elles una escultura d’Amparo Carbonell (de la seua sèrie Puerta Futura) amb el reconeixement general i amb una Declaració institucional de suport a la lluita de les dones. Enguany, el Consell ha volgut distingir Inmaculada Aguilar, Carmen Aranegui, Lola Ausina, Carmen Estevan de Quesada, Pilar Sala, Carmen Serrano, Amparo Solé i Ofelia Vila.

La Declaració l’ha llegida la presidenta del CVC, Dolors Pedrós. Amb emoció, compartida per tots els assistents, ha destacat el camí que queda per recórrer en tantes professions i la resistència que encara hi ha en la societat per a reconéixer i acceptar la igualtat plena. I ha avisat del perill de la feminització de la pobresa, que fa més difícil aconseguir la igualtat entre els col·lectius vulnerables, per a moltes dones amb problemes funcionals o per a les que viuen en zones de guerra. Una lluita, ha dit, que ha d’incloure els homes i el qüestionament constant de la lluita per la igualtat.

Amparo Carbonell ha començant indicant que ara, per fi, hi ha paritat en el CVC, i ha explicat com es va gestar la iniciativa de l’acte 8 dones pel 8 de març.

Núria Vizcarro ha conduït la sessió explicant el treball de cada una d’estes dones. I cada una també ha tingut l’oportunitat d’adreçar unes paraules als assistents.

En primer lloc, Marta Alonso ha lliurat l’escultura a Inmaculada Aguilar, catedràtica d’Història de l’Art de la UV i directora honorífica de la Càtedra Demetrio Ribes, dedicada a l’estudi i la protecció del patrimoni industrial i l’enginyeria civil.

Vicente González Móstoles ho ha fet amb Carmen Aranegui, catedràtica emèrita d’Arqueologia de la UV, especialitzada en l’arqueologia protohistòrica del Mediterrani occidental, en la cultura Ibèrica i en la romanització.

Ana Noguera l’ha lliurada a Lola Ausina, cofundadora de l’Associació Antígona, impulsora de l’Escola Comarcal i de la llibreria Xúquer d’Alzira i presidenta del Seminari de Dones Grans.

Maribel Peris ho ha fet amb Carmen Estevan de Quesada, que és catedràtica de Dret Mercantil de la UV, investigadora de l’Institut Max Plank i que, a més, ha dedicat molts anys a la gestió universitària.

Amparo Carbonell ha lliurat la seua escultura a Pilar Sala, artista plàstica, reconeguda amb molts premis, amb obra present en moltes col·leccions públiques i privades de tot arreu.

Ascensión Figueres ho ha fet a Carmen Serrano, la presidenta de l’Associació Thyrius del Palmar, portaveu de la plataforma Dones del Palmar i membre de la seua Comunitat de Pescadors. Ella va ser la cara visible de la lluita de les dones del poble pel dret a pescar en la llacuna.

José Vicente Navarro ha lliurat l’escultura a Amparo Solé. Ella és professora de Medicina de la UV, consultora de la Unitat de Trasplantament de l’hospital La Fe, i destaca en els camps de la fibrosi quística i el trasplantament pulmonar.

L’última de les huit ha estat Ofelia Vila, que l’ha rebuda de mans de Rosana Pastor. La Sra. Vila ha destacat per la seua lluita contra la dictadura de Franco i a favor dels drets de les dones. Ara, en el sindicat Comissions Obreres és responsable de l’àrea de Cooperació Internacional.

La presidenta Pedrós ha tancat l’acte entre l’aplaudiment general. L’any que ve, de nou, per estes dates i amb nous reconeixements, el CVC tornarà a recordar a tota la societat valenciana que el treball per la igualtat no s’haurà acabat i que continuarà sent cosa de totes. I de tots.