Noticias

Estás en: Inicio Noticias Ple febrer- El Consell Valencià de Cultura lamenta el deteriorament del Col·legi de l'Art Major de la Seda

Ple febrer- El Consell Valencià de Cultura lamenta el deteriorament del Col·legi de l'Art Major de la Seda

Peníscola (23.02.2010).- El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunit hui en el Castell de Peníscola en sessió ordinària, ha manifestat la seua preocupació per l'estat de deteriorament en què es troba el Col·legi de l'Art Major de la Seda de València, i ha instat a les administracions a adoptar mesures urgents que permeten rehabilitar l'edifici i dotar-lo, posteriorment, d'un ús social i cultural.

Així mateix, els membres que han assistit a la reunió plenària, un total de 15, han acordat col·laborar en la recuperació de l'edifici per mitjà d'una donació de 100 euros per cadascú, a més d'instar tant a les entitats públiques com a les privades a implicar-se en la rehabilitació.

La institució consultiva ha recordat l'interés que sempre ha mostrat per la recuperació del Col·legi i en este sentit, ha reclamat, com va fer en 2001 per mitjà de l'aprovació d'un informe, la necessitat de divulgar l'art de la seda de la Comunitat Valenciana a través d'esta entitat, l'edifici de la qual va ser proclamat en 1981 Monument Històric- Artístic i les col·leccions que alberga van ser declarades d'interés museístic per decret de la Generalitat Valenciana en 1995.

Com a màxim òrgan consultiu de la Generalitat Valenciana, el CVC argumenta que l'art de la seda forma part de la història econòmica de la Comunitat Valenciana, especialment durant el segle XVIII, qualificat de segle d'or de la seda, segons s'arreplega en l'informe de 2001.

D'altra banda, el ple ha aprovat diversos informes sobre el patrimoni valencià, entre els que destaca el document que fa referència a la possible declaració de Bé d'Interés Cultural Immaterial la festa del Corpus Christi de València, realitzat a petició de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià.

En l'escrit, la institució consultiva recorda a les administracions l'elaboració en 2004 (https://cvc.gva.es/archivos/166.pdf) d'un document en què sol·licitava la possibilitat de declarar BIC esta festivitat, atés que representa una important quantitat d'elements culturals tant materials com immaterials, a més de caracteritzar-se per exercir un paper vertebrador dels grups socials amb alta participació ciutadana, com són actualment les entitats culturals i associacions de veïns.

En resum, el CVC ratifica en este informe el que va exposar en l'escrit de 2004 i informa la directora general de Patrimoni de les conversacions que ha mantingut el president de la institució consultiva, Santiago Grisolía, amb l'arquebisbe de València en relació a l'esmentada proposta.

Respecte al Palau de Betxí, edifici que va ser declarat Bé d'Interés Cultural (BIC) en 1997, la institució consultiva considera d'especial rellevància la seua recuperació per a destinar-lo posteriorment a usos públics. Així mateix, insta a l'ajuntament del municipi a redactar, amb previ assessorament dels òrgans autonòmics en competències urbanístiques, el Pla Especial del BIC, com arreplega la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, amb la possibilitat d'expropiar.

Visita Peníscola

Els membres de la institució han sigut rebuts per l'alcalde de Peníscola, Andrés Martínez que, junt amb el president del CVC, Santiago Grisolía, ha descobert una placa commemorativa en record de la visita.

Posteriorment, s'ha iniciat un torn d'intervencions, en què Santiago Grisolía ha ressaltat la necessitat per part del CVC de conéixer la labor dels municipis en el desenrotllament de la cultura, imprescindible per al creixement de la riquesa de les poblacions. A més, ha recordat el paper fonamental que va exercir García Berlanga en la difusió de la cultura mentre va ser membre de la institució consultiva.