Després del Ple de setembre que el CVC va celebrar a Aielo de Malferit amb ocasió de la seua Capitalitat Cultural, este mes s’ha tornat a reunir a la seu del Palau de Forcalló per a fer la sessió plenària d’octubre.
Entre els assumptes de l’ordre del dia ha destacat la presentació de la Memòria de la institució corresponent a l’any 2021, per a la qual el president Santiago Grisolía encara va escriure la presentació ara fa uns mesos.
Recordem que el treball del CVC es fa a través de cinc comissions informatives, i cada una elabora un resum de les qüestions tractades cada any amb algunes recomanacions. Sovint treballen en línies que provenen d’anys anteriors i solen compartir preocupacions: són estes les que es converteixen en recomanacions comunes.
En la Memòria que s’ha aprovat hui per unanimitat estan recollides en l’apartat d’Observacions i Recomanacions. Entre altres, en l’àmbit de Patrimoni, el CVC es mostra a favor d’una nova llei de Patrimoni Cultural que substituïsca la fins ara vigent de 1988, per tal d’incloure aspectes que la llei actual no preveu i aclarir punts i conceptes no del tot ben travats fins ara. Igualment, es mostra a favor d’una major dotació pressupostària i de personal en Arqueologia i per a la catalogació dels béns. Al mateix temps, valora positivament les actuacions per les quals es recuperen vies de tren en desús per a camins naturals i vies verdes.
El CVC insisteix en el desenvolupament de les Tecnologies que faciliten el registre de la informació en sistemes interoperables, de la informàtica biomèdica i de la intel·ligència artificial (IA) en l’Estratègia de la Comunitat Valenciana. Però també expressa la necessitat d’establir un marc cibernètic per a evitar la inseguretat, el delicte digital i l’exclusió de sectors de la població que per edat, recursos o pobresa, tenen dificultat per accedir a les tecnologies digitals.
En el camp de la Investigació, es recorda que és necessari executar les inversions previstes en l’Estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i Innnovació (EECTI 21-27) de manera coordinada entre les diverses administracions.
Per acabar, el Consell Valencià de Cultura continua mostrant-se a favor d’un Model cultural descentralitzat, per al qual demana la col·laboració entre l’administració autonòmica, les diputacions i els ajuntaments per aconseguir l’aprofitament dels recursos i unes programacions de qualitat arreu del territori. I demana atenció i promoció dels artistes valencians en les programacions culturals, en particular dels que fan servir el valencià per a la creació.
La Memòria del CVC del 2021 disponible en la web de la institució després que es presente en les Corts Valencianes.