Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

La institució visita la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, ara BIC                                       

No és la primera volta que el CVC vista l’Alcora, ho havia fet en el 2008. Però la tornada era quasi obligatòria a causa del creixement del poble i d’uns ambiciosos plans culturals, per als quals han sigut fites la declaració de BIC per a la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda i els successius plans de rehabilitació d’este importantíssim espai patrimonial de clara vocació cultural.

El contingut del Ple ordinari de març portava al debat dos informes. El primer, Sobre l’estat de les restes arqueològiques a l’antic convent de la Puritat de València i la seua protecció, planteja el futur de les restes de l’antic convent, uns fragments de mur situats en el que ara és un espai perdut i abandonat entre els barris del Mercat i Velluters de la capital, a partir de la intenció continguda en el Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella: un espai lliure per al qual es demana un projecte unitari que incloga mitgeres i accessos. Però fins ara, com indica l’informe, no s’han pres les decisions administratives necessàries ni s’ha dut a terme la investigació arqueològica preceptiva, fets que aboquen les restes
de l’antic convent a un futur incert.

El segon informe, de Suport a la creació d’una residència d’arts i ciències humanes a la casa natal de Rafael Chirbes a Tavernes de la Valldigna, té l’origen en la visita que alguns membres de la institució van fer a este poble de
la Safor en el mes de gener, en la qual els van presentar el projecte La llar de la bona lletra, pel qual la casa en què va nàixer l’autor de Crematorio es convertiria en un centre de difusió de la seua obra i de promoció de les arts amb la forma d’un clúster cultural en un espai en què s’inclouen la Casa de Cultura i la Biblioteca Municipal.

Els dos informes s’han aprovat per unanimitat.

Per últim, es presentava a la consideració del Ple una Declaració entorn de la invasió d’Ucraïna i la destrucció del patrimoni cultural. Ací, el CVC expressa consternació davant la guerra i alerta del perill que el conflicte significa per al
patrimoni cultural i natural ucraïnés. Esta Declaració s’ha aprovat amb diverses esmenes.

Acabat el Ple ordinari, i després dels discursos de l’alcalde de l’Alcora, Samuel Falomir, i de Santiago Grisolía, el president ha firmat en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament. Tot seguit, els responsables de les comissions informatives en què s’estructura la institució han explicat els treballs que duen a terme.

Al final, els membres del CVC han fet una visita a la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, del segle XVIII, que el poble va recuperant a poc a poc gràcies, entre altres, a l’aprovació del BIC de 2018, per al qual el Consell Valencià de Cultura va emetre l’informe preceptiu. En la visita, els membres, acompanyats per l’alcalde, la regidora de Cultura i el director de l’espai de la Reial Fàbrica, han admirat la nau dels Forns, recuperada l’estiu passat.

Gravació disponible en el canal de YouTube del CVC