La institució recorda la necessitat recuperar la Ceramo
El CVC aplaudix la inversió per a la muralla àrab de València
València (22.04.2009).- La Comissió de Govern del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunida hui en sessió ordinària, ha reiterat la necessitat de protegir el patrimoni valencià, per mitjà de la instal•lació de càmeres de vigilància en la façana dels edificis de “especial valor arquitectònic i patrimonial, així com en els distints jardins emblemàtics de la ciutat”. En este sentit, el president de l'òrgan consultiu, Santiago Grisolía, ha lamentat “el vandalisme constant que es produïx en els jardins de l'Antic Hospital, on la degradació és latent i les escultures apareixen pintades tots els dies”.
Este manifest ha sorgit després de la decisió per part de l'Ajuntament de València d'instal•lar càmeres de vigilància en el Jardí del Túria per a evitar actes vandàlics, com va ocórrer recentment amb l'escultura d'Esteve Edo, “la xiqueta de les cues”, situada en jardí de les Alameditas de Serrans.
Santiago Grisolía ha aplaudit esta mesura ja que vetla per la seguretat de les persones i protegix el patrimoni, però ha insistit en que esta solució també hauria d'aplicar-se en la resta dels jardins més característics de la ciutat, com és el cas dels de l'Antic Hospital o els de Montfort.
Així mateix, el CVC ha manifestat la seua preocupació per la indefensió patrimonial que patix des de fa temps la Ceramo i que recentment va aparéixer amb la porta de la façana destrossada. La institució va elaborar al novembre del 2008 un informe, en què que reitera la necessitat de recuperar un total de 64 edificis catalogats de València, tant de titularitat privada com a pública, entre els quals es troba la històrica fàbrica de Benicalap.
En el document, l'òrgan creu convenient reconsiderar els usos dels immobles assignats en el Pla General d'Ordenació Urbana i en funció de la seua idoneïtat i conservació, s'hauria de realitzar un estudi dels valors que es pretenga conservar. En este sentit, la institució recorda la necessitat de convertir tant les alqueries com les antigues naus en espais d'ús cultural i social, amb l'objectiu de recuperar tant l'arquitectura tradicional com el patrimoni industrial.
Muralla àrab
D'altra banda, el CVC ha mostrat la seua satisfacció per la inversió anunciada per les l'admnistracions en la rehabilitació de Ciutat Vella, en la qual s'inclou la recuperació de la muralla àrab de València. Santiago Grisolía ha manifestat el seu agraïment a les administracions “per donar un nou impuls al Barri del Carme, especialment a la muralla, que és el més representatiu i admirable de la història de la ciutat, a més d'invertir en els edificis que són susceptibles de recuperació i als que se li pot dotar d'un ús públic i cultural”.