Noticias

Estás en: Inicio Noticias El CVC reclama una major coordinació de les administraciones per a combatre la contaminació marina

El CVC reclama una major coordinació de les administraciones per a combatre la contaminació marina

La institució sol•licita un major ús del valencià en l'administració pública

El CVC recomana recuperar el valor cultural del sanatori de Beniatlà a Dénia

València (29.06.2009).- El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunit hui en sessió ordinària, ha donat llum verda als informes sobre la contaminació del Mediterrani, l'ús del valencià en l'administració pública i a l'escrit que fa referència al sanatori de la guerra civil de Beniatlà en el terme municipal de Dénia.

Respecte al primer document, la institució consultiva recomana la coordinació de les administracions per a lluitar contra la contaminació del mar Mediterrani, i considera necessari que les autoritats sanitàries apliquen mesures efectives per a valorar el grau de contaminació present en les espècies marines comestibles.

En l'escrit, el CVC argumenta que el 80 per cent de la contaminació del Mediterrani procedix de la terra, especialment d'abocaments artificials, o a través de rius i barrancs, segons la informació de diversos experts que van comparéixer en la seu de l'òrgan per a analitzar la situació actual.

Quant a l'informe sobre l'ús del valencià en l'administració pública, l'òrgan sol•licita l'ampliació i normalització d'esta llengua, i recomana establir un termini convenient d'acreditació en el cas dels funcionaris que hagen accedit a les seues places sense coneixement del valencià.

D'altra banda, l'entitat consultiva recomana estudiar la possibilitat de conservar els valors culturals de l'edifici conegut a Dénia com el “sanatori de Beniatlà”, per mitjà de la rehabilitació de l'immoble, donant-li un ús complementari de l'actual hospital de la població o bé, col•locant una placa commemorativa per a mantindre present la memòria històrica d'este edifici.

El CVC argumenta que l'edifici, el qual es va habilitar durant la guerra civil, forma part de la memòria col•lectiva, en l'àmbit local i comarcal, dels ciutadans i destaca especialment per la seua transcendència sentimental i històrica.