València (27.01.2009).- El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunit hui en sessió ordinària, ha reclamat a l'Ajuntament de València la recuperació de diverses reproduccions de vertebrats fòssils de formigó procedents d'Amèrica, que pertanyien a la col•lecció de Rodrigo Botet, les quals es van perdre com a conseqüència de la riuà de 1957.
En este sentit, el president del CVC, Santiago Grisolía, ha mostrat la necessitat de recuperar esta“magnífica mostra de gran valor sentimental per als ciutadans i que tot i els esforços realitzats per part del Museu de Ciències Naturals de València durant molts anys, no s'ha aconseguit trobar”. Així mateix, ha afegit que estes peces podrien reproduir-se novament i posteriorment, situar-les en els Jardins de Vivers, prop del Museu de Ciències Naturals, amb el propòsit d'atraure l'atenció dels ciutadans, especialment els xiquets, en la valuosíssima col•lecció del museu.
El CVC ha mostrat en nombroses ocasions interés per recuperar i millorar les col•leccions científiques i culturals valencianes. No obstant això, l'òrgan va aprovar l'any passat un informe sobre els museus científics, en el qual dedica especial atenció a la creació d'un Museu d'Història Natural. L'entitat consultora considera que este espai museístic hauria d'albergar exposicions amb l'ajuda d'exemplars propis o d'altres col•leccions preferentment valencianes, així com mostrar peces autèntiques que il•lustraren el coneixement de la nostra comunitat i contribuïren a valorar el patrimoni natural i la biodiversitat. Així mateix, considera que el museu hauria de servir per a dur a terme una investigació puntera, que ampliara el coneixement de la biodiversitat, a més de respondre a les necessitats científiques.
D'altra banda, el ple de la institució ha manifestat la seua preocupació pels incendis que s'han produït durant el cap de setmana passat, i ha recordat la necessitat d'aplicar les mesures que va anunciar recentment la Conselleria de Governació per als autors dels incendis. Santiago Grisolía ha afirmat que “en el cas que els incendis hagen sigut finalment intencionats, és responsabilitat de l'autor assumir les conseqüències econòmiques, que es traduïxen en alteracions greus en el paisatge, pèrdua de llocs de treball i, sobretot, degradació del sòl cremat”.