Noticias

Estás en: Inicio Noticias El CVC ha acrodat concedir la medalla de plata a l'IVAM

El CVC ha acrodat concedir la medalla de plata a l'IVAM

El CVC mostra el seu malestar per la italianització “Borja” als papes valencians Borja

La institució aprova un informe sobre la Llei d'Investigació Biomèdica i la protecció del patrimoni dels municipis valencians

València (25.01.2010).- El Ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunit hui en sessió ordinària, ha acordat concedir la medalla de plata de l'òrgan consultiu a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), per “la seua valuosa aportació a la difusió de la cultura”. A més, el CVC ha decidit concedir la mateixa distinció a la Fundació Esther Koplowitz en reconeixement al suport científic que desenvolupa esta entitat.

D'altra banda, la sessió plenària ha mostrat el seu malestar per “la manera que té Televisió Valenciana de batjar amb la italianització “Borja” als papes valencians Borja”. El ple ha afegit que “·si bé la pel·lícula o miniserie original utilitza el nom d'esta família amb la seua escriptura a la italiana, la promoció de la sèrie i pronunciació dels locutors hauria de respectar el nom valencià correcte”.

A més, el ple ha aprovat l'informe sobre el sistema d'il·luminació urbana i de monuments, el document que fa referència a la Llei d'Investigació Biomèdica, així com diversos escrits relacionats amb el patrimoni dels municipis valencians.

Respecte al primer informe, la institució consultiva recomana a les administracions competents l'elaboració d'un estudi de la demanda i el consum elèctric amb el propòsit de reduir el gasto energètic, especialment en l'enllumenat públic. En esta mateixa línia, aconsella que la il·luminació dels monuments complisca amb les mesures de l'estalvi energètic, sense descuidar els criteris estètics d'acord amb l'arquitectònic.

D'altra banda, el CVC ha aprovat l'informe sobre la Llei d'Investigació Biomèdica, en el que recomana la seua divulgació i aplicació, i sol·licita a les institucions que reforcen el paper de la investigació en general com a dret fonamental, així com el de la investigació biomèdica en particular. Així mateix, considera que, en el cas de la Comunitat Valenciana, la legislació hauria de servir perquè els centres i les universitats que treballen en la investigació biomèdica reben major suport públic i privat.

Protecció del patrimoni dels municipis valencians

El CVC ha donat llum verda a l'informe sobre el Pou del Quint de Mislata, en el que insta a l'ajuntament del municipi a iniciar l'expedient de declaració de Bé de Rellevància Local, per ser considerat un element hidràulic d'important valor patrimonial. Així mateix, recomana que este espai albergue un museu etnogràfic, amb el propòsit de fer referència al passat hidràulic de la població.

El Pou del Quint de Mislata és una mostra de construcció hidràulica de principis del segle XX i referent d'una època en este tipus d'obres, que milloraven no sols la capacitat agrícola sinó també la domèstica i urbana.

Quant al Calvari de Massarojos, l'òrgan consultiu sol·licita la seua protecció i recuperació, atés que ostenta la condició de Bé de Rellevància Local per imperatiu legal i considera oportú proposar a l'Ajuntament de València que inicie el procediment de declaració de Bé de Rellevància Local l'actual Cementeri Municipal “Luis Oliag”, situat en el carrer Joan Senent Ibañez en la pedania de Massarrojos.

Finalment, la institució ha aprovat l'informe sobre el Tractat d'Almisrà, celebració destacada en la recuperació de la història valenciana i afig, en l'escrit, que les administracions haurien d'iniciar el procediment per a declarar-ho Bé de Rellevància Local, a més de dirigir-se posteriorment a la Conselleria de Cultura per a sol·licitar la declaració de Bé d'Interés Cultural.