Noticias

Estás en: Inicio Noticias El CVC demana que es protegisca el mural que va realitzar Renau a Alemanya

El CVC demana que es protegisca el mural que va realitzar Renau a Alemanya

València (29.10.2008).- El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunit hui en sessió ordinària, ha manifestat la seua preocupació pel mural de Josep Renau, que es troba en un antic centre cultural de la ciutat alemanya d'Erfurt.

El president de l'òrgan, Santiago Grisolía, ha lamentat que el futur del mural “depenga d'una possible venda del deteriorat edifici ja que posaria en perill esta obra de gran valor artístic i històric”, i insta a les autoritats, tant autonòmiques com estatals a col•laborar en la protecció de les obres del pintor valencià que va realitzar en l'estranger. Així mateix, el màxim representant de la institució consultiva ha assegurat que en el cas que es procedira a retirar el panell, una de les possibilitats seria traslladar-lo a l'IVAM, ja que és el principal depositari del llegat de Renau.

D'altra banda, la sessió plenària ha aprovat diversos documents relacionats amb la conservació del patrimoni de la Comunitat Valenciana. Respecte al casc històric de Dénia, el CVC ha donat llum verd a l'informe, en el que recomana a l'ajuntament d'esta localitat iniciar els procediments corresponents perquè es declare Bé d'Interés Cultural (BIC) el centre històric. L'òrgan argumenta que en el centre de Dénia hi ha edificis que, pel seu valor patrimonial, poden ostentar la condició de BIC o almenys, bé de rellevància local com és el cas de l'ajuntament, el Convent de les Agustines, el carrer Loreto, així com el Museu Etnogràfic i l'antiga estació de ferrocarril, que alberga actualment el Museu del Joguet i els magatzems portuaris. Així mateix, la institució consultiva sol•licita que es declare Bé de Rellevància Local el barri mariner de Baix La Mar.
Este document, que ha sigut elaborat per la Comissió de Promoció Cultural a petició de l'Ajuntament de Dénia, s'enviarà a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, al consistori i a la Conselleria de Cultura.

Muralla i castell deAltea
El Consell Valencià de Cultura també ha emés l'informe sobre el patrimoni d'Altea, en el que considera que el traçat de la muralla és susceptible de ser declarat Bé de Rellevància Local, ja que es conserva part del traçat del perímetre, el qual permetria una important reconstrucció. En este sentit, el CVC creu que és necessària la col•laboració tant per part de les autoritats municipals, com dels veïns que conserven en les seues vivendes restes d'estes construccions per a la recuperació de la muralla.
Així mateix, l'òrgan sol•licita a l'ajuntament d'Altea que impedisca actuacions urbanístiques, les quals puguen minimitzar o anul•lar el patrimoni, i insta a elaborar un pla de recuperació, divulgació i pedagogia de les restes de la muralla.

Rampa de l'Església de Sant Mateu
L’entitat recomana a l'ajuntament de Sant Mateu la retirada de la rampa, que es va instal•lar en l'Església de Sant Pere per a donar accés a una porta secundària, amb motiu de l'exposició La Llum dels Imatges en 2005. Esta petició ha sigut plasmada en l'informe que va elaborar la Comissió de Llegat del CVC a iniciativa del Grup Municipal Socialista de l'ajuntament d'esta localitat, qui argumenta que les dimensions i l'estil de la rampa són desproporcionats amb el conjunt arquitectònic.
El CVC recorda que el nucli antic de Sant Mateu està declarat Bé d'Interés Cultural i per tant, s'ha d'evitar tot tipus d'alteracions que afecten els monuments protegits.