Palau de Forcalló. València, 7 de març de 2021.- El Dia de la Dona, el 8 de març, és una de les dates importants del calendari internacional. L’ONU,l’any 1977, ja va convidar tots els estats, d’acord amb la tradició de cada un, a declarar un dia de l’any com a Dia internacional pels drets de la dona.
Ja fa molts anys que el Consell Valencià de Cultura ha assumit la celebració, i la reivindicació que conté, a través de declaracions i d’actes públics. Però, el que és més important, per mitjà de treballs sobre la situació de la dona en els diversos àmbits laborals, en l’educació, en la família, en la cultura i en la projecció social.
Només com una mostra recordem dos informes de 2015, el de la Percepció cultural de la dona i el de la Violència de gènere. En 2017, Dona i ciència.
En 2019, Dona i tecnologia. I en 2020, sobre l’Observatori de gènere en la cultura i el d’Estereotips de gènere en la primera infància. Tots estan disponibles en la web de la institució, https://cvc.gva.es/.
Enguany, quan encara és dificil fer actes públics per la situació sanitària, hem decidit reconéixer huit dones que són una referència en els seus àmbits laborals i un exemple d’actitud i de treball continu i excel·lent. Són les següents: Cecilia Bartolomé, directora de cinema, guionista i productora.
Magüi Mira, actriu i directora de teatre. María José Martínez de Pisón, artista visual i professora de Pintura de la UPV. Pilar Parreño, músic i professora de l’Orquestra de València. Carmen Cazaña, galerista i introductora en Alacant de l’avantguarda artística. Teresa Pascual, poeta i membre del PEN Club Internacional. Rosa Solbes, periodista, expresidenta de la Unió de Periodistes Valencians. I Rosalía Torrent, professora d’Estètica de la universitat Jaume I i directora executiva del Museu d’Art Contemporani de Vilafamés. Ho duem a terme a través d’una carta del president Santiago Grisolía en nom de la institució.
El Consell Valencià de Cultura té el propòsit de mantindre este reconeixement de huit dones pel 8 de març en els anys successius, amb la intenció que es convertisca, més enllà de la celebració puntual, en una reivindicació contínua del treball per la igualtat efectiva de les dones i els hòmens.