Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

Sant Mateu (28.09.2007).- El Consell Valencià de Cultura CVC ha celebrat, este matí, a l’Ajuntament de Sant Mateu, el ple corresponent al mes de setembre. Els membres de la institució consultiva han sigut rebuts per l’alcalde del municipi, Manuel Ferreres, a qui, el president de la instutició consultiva, Santiago Grisolía, ha entregat la medalla conmemorativa del CVC.

En esta sessió plenària, s’han aprovat varios informes, entre els quals la possible declaració BIC dels jardins de la Glorieta i el Parterre i es proposa que siguen incorporats a l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.

El CVC també demana a les autoritats competents que els arbres que sobreixen d’ambdós jardins siguen protegits i catalogats, com ordena la Llei 4/2006, de Patrimoni Arbori monumental de la Comunitat Valenciana, i que s’intenten preservar de l’alta contaminació a la que estan exposats.
Este document serà traslladat a la Conselleria de Cultura i Esport i a l’Ajuntament de València.

Per altra banda, s’ha informat favorablement sobre la possible declaració com Béns de Rellèvancia Local els rius-raus, d’acord amb la petició formulada per l’Associació Rius raus vius. Estes construccions són típiques de la zona de la costera valenciana, especialment de la Marina, dedicades sobretot a guardar els canyissos que serveixen per a elaborar la pansa. A més, la institució consultiva convida a les corporacions municipals, sobretot a les de la Marina Alta, per a que inicien el procediment per incloure’ls en l’Inventari General del Patrimoni Valencià. Este informe serà traslladat a l’Associació Peticionaria, a la Conselleria de Cultura i Esport, a la FVMP i als ajuntaments de la comarca de la Marina Alta.

Convent de Sant Domènech
Respecte al convent de Sant Doménech, la institució consultiva proposa que s"estudie la possibilitat de permetre la visita pública diària i regular de la part formada per la capella real, la sala capitular i els espais annexos, respectant l"ús amb fins militars que té part del conjunt.

En este sentit, planteja que les instàncies valencianes competents en la matèria estudien la possibilitat d"establir un conveni de col•laboració amb el Ministeri de Defensa i el Commandament Militar de la Zona per a aconseguir este fi i oferix la seua col•laboració per a fer realitat esta proposta, que suposaria també la inclusió d"elements informatius i complementaris. A més, el CVC donarà el seu suport a totes les iniciatives que s’emprenguen en este sentit.

El conjunt del convent de Sant Doménech és un dels més importants del gòtic valencià, va ser declarat monument històric artístic per decret del 3 de juny de 1931 i conté parts rellevants de gran valor històric i arquitectònic.
En el seu informe, que serà traslladat a la Presidència de la Generlitat i del Govern central, així com al Comandància Militar i a l"Ajuntament de València, el CVC destaca el bon estat de conservació de l"edifici, gràcies a l"atenció que han tingut les diferents administracions militars que l"han ocupat i l"ocupen.

El convent va ser fundat per concessió de Jaume I i es va començar a construir al voltant de l"any 1300. La sala capitular, popularment coneguda com a sala de les palmeres, és una de les seues joies més valuoses i va ser
construïda per Pere Bofill entre 1310 i 1340.

El conjunt conté elements de gran valor arquitectònic i és depòsit d"una sèrie de referències històriques, sobretot vinculades al rei Alfons el Magnànim, relacionades amb la condició dels valencians com a poble, i actualment com a comunitat històrica amb autonomia i competències ara gestionar el seu llegat.

Finalment, el CVC ha informat favorablement (informe en valencià i en castellà) sobre la possibilitat de completar i actualitzar el catàleg de les zones humides del nostre territori i demana que s’investigue científicament sobre l’aplicació de processos biològics a la descontaminació dels sediments contaminant, que afecten a zones humides com és ara l’Albufera.