• El CVC també ha aprovat un informe sobre el manteniment dels despoblats moriscos valencians
València (21.12.2009).- El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha aprovat hui en l'última sessió del ple de l'any, l'informe sobre la situació del sector empresarial de les arts escèniques, en què realitza una sèrie de recomanacions dirigides a les corporacions municipals i a les administracions autonòmiques i estatals.
Entre les consideracions de l'informe, el CVC alerta a les institucions de les conseqüències que té per al futur la desaparició de les empreses d'este sector, i aconsella a les administracions l'estudi de possibles solucions davant de l'escassetat de les sales públiques valencianes i les dificultats que estan tenint algunes companyies per a obrir noves sales privades.
Així mateix, considera necessària la possibilitat de crear un teixit empresarial sòlid en l'àmbit de la cultura, que potencie les iniciatives de les companyies emergents.
Este document ha sigut elaborat després que l'Associació Valenciana d'Empreses productores de Teatre i Circ (AVETID) exposara les seues queixes en la seu del CVC respecte a la reducció dels pressupostos de la Generalitat Valenciana en el sector de les arts escèniques per al 2010.
Despoblats moriscos
En relació als actes commemoratius del quatre-cents aniversari de l'expulsió dels moriscos valencians, el CVC ha aprovat un informe, que ha elaborat a petició de l'Ajuntament de la Vall d'Alcalà i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (MACMA), en el qual estudia les possibles figures legals per al manteniment d'estos espais d'alt valor patrimonial. En este sentit, l'òrgan consultiu recomana la catalogació dels despoblats i les restes arquitectòniques morisques valencians, a més d'incloure'ls en l'Inventari General de Patrimoni Cultural Valencià. També destaca que en els casos més rellevants de despoblats moriscos, l'ajuntament a què pertanyen les restes hauria d'estudiar la possibilitat d'incoar un expedient de declaració de Bé de Rellevància Local o Bé d'Interés Cultural, segons les característiques del conjunt.
Precisament, els membres del CVC van visitar a l'octubre, junt amb la directora general de Patrimoni, Paz Olmos, i representants de diverses entitats locals i comarcals, els despoblats moriscos de l'Adzuvieta i la Roca, on el president de la institució, Santiago Grisolía, va reclamar a les administracions la necessitat de protegir, identificar i catalogar este “extraordinari” patrimoni arqueològic, “per ser un llegat que devem a la població musulmana, la qual va ser majoritària en estes comarques abans de la seua expulsió”.
Proposta de creació d'un espai commemoratiu de personatges il•lustres
El CVC també ha donat llum verda a la proposta de creació d'un “Jardí de la Memòria”, que consistiria en un espai commemoratiu per a homenatjar els personatges il•lustres i recordar alguns esdeveniments que van tindre lloc en la Comunitat Valenciana des de l'antiguitat fins a l'actualitat. En el document, el CVC afegeix que, en el cas de la ciutat de València, esta zona podria estar en el riu Túria, i constar de la col•locació de xicotetes plaques, amb inscripcions sobre el personatge o esdeveniment.
La institució va recomanar fa un temps la col•locació d'unes plaques tant per a afavorir el coneixement del patrimoni i la seua conservació, com per a difondre la tasca en la defensa d’este patrimoni.