Noticias

Estás en: Inicio Noticias EL CONSELL VALENCIÀ DE CULTURA REP EL PRESIDENT D’ESCAL UGS (PROJECTE CASTOR)

EL CONSELL VALENCIÀ DE CULTURA REP EL PRESIDENT D’ESCAL UGS (PROJECTE CASTOR)

Consell Valencià de Cultura, València, 6 de març 2014. Ahir, dia 5 de març, el Sr. Recaredo del Potro, president d’Escal UGS –empresa promotora del Projecte Castor—va informar extensament els membres de la Comissió de Ciències del Consell Valencià de Cultura de les característiques tècniques del projecte, dels seus aspectes legals i administratius, de les condicions geològiques de la zona i, naturalment, perquè era el motiu principal de la seua compareixença, de la possible relació entre les operacions d’injecció de gas en el magatzem i l’augment d’activitat sísmica registrat en la zona en els dies posteriors a l’inici d’estes operacions.
La institució posseïx una gravació de la totalitat de la intervenció del Sr. del Potro, en la qual em base per a redactar este comunicat, ja que lamentablement no vaig poder assistir a la sessió.
En primer lloc, des del Consell Valencià de Cultura hem d’agrair al president d’Escal UGS la seua disposició a informar la nostra institució, primera de les valencianes a demanar i a rebre les seues informacions sobre el particular. El Sr. del Potro va oferir informació exhaustiva i no va esquivar cap de les preguntes formulades pels consellers, tant sobre particularitats tècniques
com sobre riscos, o sobre la política de comunicació de l’empresa i les seues relacions amb les administracions locals i altres entitats, com les confraries de pescadors de la zona. Quant a l’interrogant sobre la possible relació existent entre la injecció de gas en el magatzem i l’augment de la freqüència –no de la intensitat– dels moviments sísmics registrats, el Sr. del Potro va declarar haver-se’n sentit preocupat en un primer moment –va ser ell qui en va informar les autoritats locals i els mitjans de comunicació abans que els tremolors foren advertits per la població–, però, després dels resultats presentats per diversos estudis d’institucions acadèmiques i empreses auditores independents, tant espanyoles com estrangeres, només podia admetre’s la possible influència de les operacions mencionades a accelerar la fractura natural d’una de les falles secundàries del subsòl de la zona, una fractura que de tota manera correspondria als moviments naturals de l’estructura del subsòl. Fins i tot en cas d’admetre, per estrictes raons de prudència metodològica, esta mínima probabilitat, no podria deduir-se’n que la represa de les operacions ocasionara cap altra alteració en l’activitat sísmica local. En conseqüència, afirmar o deixar entendre una relació entre les activitats del magatzem Castor en la sèrie de 516 sismes registrats en poc més d’un mes, o en la intensitat d’alguns d’ells, a partir de les informacions donades pel Sr. del Potro, no té cap relació amb la realitat.
Finalment, hem de dir que el Consell Valencià de Cultura no s’ha pronunciat de cap manera sobre este assumpte, encara en estudi, i en conseqüència tampoc no ho he fet jo com a representant de la institució, i que lamentem l’equívoc suscitat, més encara considerant la magnífica disposició del Sr. del Potro a oferir totes les informacions que se li van demanar, cosa que li agraïm sincerament.