Noticias

Estás en: Inicio Noticias El Consell Valencià de Cultura reflexiona sobre el tractament penal dels incendis forestals

El Consell Valencià de Cultura reflexiona sobre el tractament penal dels incendis forestals

La institució consultiva reclama polítiques de gestió sostenibles per a la prevenció dels incendis

València (13.05.2010).- El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha celebrat hui la jornada Cap a un lema sobre la consideració penal dels incendis forestals com crim contra la humanitat i la biosfera, en la qual diversos experts han abordat des del punt de vista mediambiental, polític i judicial les conseqüències dels incendis en les persones i el medi i han alertat de la necessitat d'avançar cap a la consideració penal com crims punibles contra la humanitat i la biosfera.

En aquest sentit, el fiscal coordinador d'incendis forestals de la Fiscalia Provincial de València, José Antonio Nuño de la Rosa, ha valorat positivament la possibilitat que la justícia estudie la tipificació d'aquest delicte i ha centrat la seua intervenció en què el medi ambient hauria de considerar-se com un bé jurídic a protegir en el futur i, per tant, la tendència hauria de ser avançar cap a un dret fonamental al medi ambient.

Quant a l'enduriment de les penes, ha recalcat que actualment l'incendi forestal està castigat amb penes de presó de fins a 20 anys, però el problema radica realment a trobar a l'autor de l'incendi.

En aquesta mateixa línia, el secretari autonòmic de Governació, Luis Ibáñez, ha insistit que la nova Llei d'Emergències contempla que els causants d'un incendi haurien d'assumir els costos d'extinció del mateix. Sobre l'enduriment de les penes, Ibáñez ha indicat la necessitat d'augmentar-les per a qui cause els incendis forestals. A aquesta realitat cal afegir el fet que el 70 per cent dels incendis registrats a la Comunitat Valenciana durant l'any passat van ser provocats per negligències o per l'acció de piròmans, ha indicat.

Per la seua banda, l'investigador del CSIC i Premi Rei Jaime I de Protecció del Medi ambient, José Luis Rubio, ha reflexionat sobre les dimensions ambientals dels incendis, que actualment representen una major tendència els de caràcter explosiu, amb una velocitat de propagació major, i per a la prevenció dels incendis, ha plantejat plans d'actuació que es deurien centrar en l'educació ambiental, la reexaminación dels plans de prevenció, la investigació i innovació, les noves tecnologies i la protecció civil.

Per a Jesús Abad, membre supervivent dels equips d'extinció que van participar en l'incendi de juliol de 2005 en Riba de Saelices, Guadalajara l'alt valor ecològic de la zona incendiada ha desaparegut i la gravetat d'un incendi consisteix actualment en la impossibilitat de preveure les conseqüències reals del foc incontrolat.

Finalment, el CVC ha reclamat, mitjançant una declaració final de la jornada sobre els incendis forestals, una política de gestió sostenible dels boscos i una adequada planificació del territori i els usos del sòl. A més, en el text s'inclou la importància de l'educació social en la conservació dels boscos com valuosos ecosistemes, que proveïxen serveis ambientals i recursos econòmics, incompatibles amb els usos negligents del foc.

Segons s'indica en l'escrit, la tutela penal i judicial dels delictes relacionats amb la provocació dels incendis forestals constituïx el tancament del cercle dels instruments dirigits a evitar-los. I en aquest sentit, el CVC insisteix en avançar cap a la consideració internacional de la comissió intencionada dels incendis forestals com crims (o altra figura similar adequada), punibles contra la humanitat i la biosfera.