Noticias

Estás en: Inicio Noticias El Consell Valencià de Cultura insta a les institucions a mantenir les inversions en cultura

La institució consultiva considera que el llegat de Miguel Hernández hauria de continuar sent accesible als investigadors

El Consell Valencià de Cultura insta a les institucions a mantenir les inversions en cultura

La institució consultiva considera que el llegat de Miguel Hernández hauria de continuar sent accesible als investigadors

La Font d’En Carròs (24.10.2011).- El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunit hui a la Font d'en Carròs, ha aprovat l'informe sobre els pressupostos institucionals en matèries culturals, en el qual mostra la seua preocupació per les permanents retallades econòmiques, tant als pressupostos de les empreses públiques com en les privades, que afecten a les partides destinades a la cultura, obres socials i els seus organismes.

La institució consultiva considera erroni plantejar les activitats culturals com a ornamentals, en el sentit de prescindibles o innecessàries, oblidant que es tracta d'un dels més importants i productius sectors econòmics, i planteja com a mesura que contribuisca a pal•liar estes reduccions, la revisió de les actuals lleis de mecenatge i la fiscalitat relativa al patrocini cultural.

Així mateix, recomana la revisió i actualització de la llei de Patrimoni Cultural Valencià, especialment d'algunes de les seues figures de protecció, com és el cas de l'entorn dels béns d'interès cultural (BIC) i dels béns de rellevància local (BRL), així com de la delimitació i determinació d'este entorn.

Amb este document, el CVC alerta a les administracions de la responsabilitat de mantenir els esforços en l'àmbit de la cultura com a element de cohesió social i indústria clau en el desenvolupament de les societats actuals.

Llegat de Miguel Hernández

El ple ha acordat, per proposta de Glòria Marcos, dirigir-se a la Conselleria de Cultura perquè trasllade a la Direcció General de Patrimoni Cultural la necessitat d'assegurar que el llegat de Miguel Hernández seguisca sent accessible als investigadors. El CVC considera que estos fons són patrimoni cultural de tots els valencians i no han d'estar condemnats al silenci.

Informes sol•licitant la protecció dels béns culturals

D'altra banda, el ple ha emès favorablement diversos documents en els quals sol•licita la declaració de BIC, per la rellevància històrica, patrimonial i cultural, l’Alqueria del Duc i la Torre dels Pares de Gandia, així com el conjunt històric de la Vila de Xelva i les seues hortes.

Quant al primer escrit, el CVC sol•licita a les institucions la possibilitat d'ampliar la declaració de BIC l'entorn d'estes edificacions, tots dos de propietat municipal, i dotar-los d'un ús social. La protecció de la Torre medieval dels Pares, i de l’Alqueria del Duc es va aplicar després de l'aprovació de la llei de Patrimoni Cultural de la Comunitat Valenciana de 1998.

En ambdós béns, considera que han de prevaler els valors monumentals, històrics, paisatgístics, agrícoles i mediambientals sobre els problemes econòmics conjunturals, i recomanen l'extensió de la declaració de protecció en els entorns.

Procedent de l'àmbit de la família Borja, la Torre dels Pares destaca pel seu interès agrícola, natural i paisatgístic, que antigament va funcionar com a explotació integral d'agricultura i ramaderia i, posteriorment, es va especialitzar en el cultiu de tarongers. Sobre l’Alqueria del Duc es tracta d'un edifici senyorial del segle XVI que va allotjar a la família Borja durant l'època estival.

Respecte a l'informe sobre la Vila de Xelva, la institució consultiva considera que l'espai format pel conjunt històric urbà i els horts adjacents conformen una unitat patrimonial i paisatgística, que reuneix les condicions exigides per la llei de Patrimoni Cultural Valencià per ser declarat BIC, en la categoria de Conjunt Històric.

Informes Bé de Rellevància Local

El CVC ha sol•licitat a les administracions la possibilitat de declarar Bé de Rellevància Local (BRL) els xalets de la colònia d’estiu, construïts en 1920 al Parc Natural de la Font Roja d’Alcoi, a més de dotar-los d'un ús social.

La institució argumenta que estes cases haurien de conservar-se pel seu interès arquitectònic i formen part de la memòria local, atès que van ser destinades a la classe obrera i a la millora de les condicions de vida dels malalts de tuberculosis.

Pel que fa al document del pont de ferro d'Albalat sobre el riu Xúquer, en els termes municipals d'Albalat de la Ribera i Polinyà del Xúquer, el CVC ha suggerit la declaració de Bé de Rellevància Local (BRL), per ser un referent en les poblacions que ho comparteixen i tenint present l'esforç que els municipis estan fent per recuperar i posar en valor el seu patrimoni.

En el cas d'Albalat, l'organisme destaca l’interés de la plaça amb escultures de Manolo Boix i en esta mateixa línia, sol•licita el suport d'una figura legal que garanteixa el valor cultural i històric d'aquesta bé.

Proposta de reconeixement José Terencio de les Aguas i felicitació universitats valencianes

Finalment, el ple ha aprovat la proposta de reconeixement a José Terencio de las Aguas, ex director mèdic del Sanatori de Fontilles, per la seua dedicació en el tractament i curació de la lepra.

Així mateix, ha felicitat a les cinc universitats públiques valencianes per l'obtenció de la qualificació Campus Excel•lència Internacional.

El ple ha estat rebut per l'alcalde de la Font d'en Carròs, Gaspar Pérez, qui ha agraït la col•laboració de la institució consultiva en el manteniment del patrimoni valencià.

El president del CVC, Santiago Grisolía, ha signat en el llibre d'honor de l'Ajuntament i ha descobert una placa commemorativa de la visita. Després de la sessió plenària, els membres han visitat els llocs més emblemàtics del municipi, com l’església de Sant Antoni, l'antic ajuntament que se situava en un edifici del segle XIV i les restes de la muralla del Rafalí.