Noticias

Estás en: Inicio Noticias Presentat al CVC La dictadura de Primo de Rivera, de Gerardo Muñoz

Presentat al CVC La dictadura de Primo de Rivera, de Gerardo Muñoz

21/12/2022

Després del gran èxit d’ El desastre de Annual, l’escriptor i membre del Consell Valencià de Cultura, Gerardo Muñoz, ha presentat esta vesprada en la seu de la institució el seu últim llibre, La dictadura de Primo de Rivera (editorial Almuzara), en companyia del president de la Generalitat, Ximo Puig, la presidenta del CVC, Dolors Pedrós, l’historiador i periodista Emilio Soler i el secretari del Consell, Jesús Huguet.

Després de les paraules de benvinguda a tots els presents que omplien de gom a gom la Sala de Plens, Dolors Pedrós ha passat la paraula a Jesús Huguet, que ha afirmat que no té dubtes que el llibre és l’instrument més magnífic de, transmissió cultural, i que l’acte de hui té, a més, el valor de reunir a València les activitats literàries d’Alacant amb un autor membre del CVC.

Emilio Soler ha explicat la duresa de la dictadura de Primo (1923-1930), i exposa algunes opinions sobre el general, entre altres de Gerald Brennan, Salvador de Madariaga, Paul Preston o Blasco Ibáñez sobre la poca categoria intel·lectual, política i humana d’este fill de Jerez de la Frontera, mort a París el 1930, i la seua connivència amb la política i els negocis del rei Alfons XIII. Emilio Soler ha dit que el treball de Gerardo Muñoz explica molt bé els errors del mandat de Primo, que portaren d’una manera inevitable a la caiguda de la monarquia i a l’arribada de la República molt poc després.

El president Puig ha dit que este llibre és un exemple d’objectivitat. Ha definit Gerardo Muñoz com un escriptor interpel·lat per les veritats de la Història i que amb este llibre ompli un buit en la historiografia espanyola. Uns buits  perillosos, ha continuat, perquè poden ser ocupats per interpretacions interessades. En el centenari d’aquell colp d’estat, Ximo Puig ha explicat que la democràcia es fonamenta en la institucionalitat, i que s’ha de defendre davant dels populismes, que ofereixen respostes simples a problemes complexos, com era el cas de Primo de Rivera. El president ha citat una frase del llibre de Gerardo Muñoz, en què defineix el dictador com “el primer populista de dretes del país”.

Gerardo Muñoz ha agraït la presència del públic i dels seus companys de taula, i ha exposat que el seu objectiu amb el llibre ha sigut il·luminar un període poc treballat, poc valorat, entés sovint com un parèntesi buit en la Història. I amb similituds, ha continuat, amb algunes condicions actuals: crisi econòmica, política, social i econòmica que creava desigualtats cada volta més grans. Gerardo Muñoz ha remarcat que ha intentat treballar amb rigor i objectivitat, amb esperit crític, amb la intenció que el lector puga traure’n conclusions pròpies, sense entrar a jutjar el passat amb els valors actuals, ni per descomptat amb superioritat moral.

Ha tancat l’acte Dolors Pedrós amb unes càlides paraules cap a l’autor i els companys de taula, i a convidat a llegir este assaig històric.