Noticias

Estás en: Inicio Noticias PLE SETEMBRE- El Consell Valencià de Cultura sol·licita a les administracions la protecció del patrimoni subaquàtic

PLE SETEMBRE- El Consell Valencià de Cultura sol·licita a les administracions la protecció del patrimoni subaquàtic

El ple de la institució ha acordat concedir la medalla de Plata del CVC al Seprona i a les Brigades Forestals

Ademús (28.09.2009).- El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha celebrat este matí a l'Ajuntament d'Ademús la sessió ordinària del ple corresponent al mes de setembre, en què ha donat llum verda a l'informe sobre la protecció del patrimoni subaquàtic.

Els membres de la institució consultiva han sigut rebuts per l'alcalde del municipi, Fernando Soriano qui, junt amb el president del CVC, Santiago Grisolía, ha descobert una placa commemorativa en record del municipi. Posteriorment, els membres han visitat l'ermita de Sant Joaquim, un dels edificis més emblemàtics de la comarca, l'origen del qual es remunta al segle XV, l'Església de Sant Pere i Sant Pau i el Mirador del Llevant, amb vistes a la ribera dels rius Bohilgues i Túria.

Respecte a l'escrit sobre el patrimoni subaquàtic, el CVC considera d'especial rellevància la necessitat de protegir, conservar i estudiar les restes arqueològiques. En este sentit, l'òrgan consultiu argumenta que les obres i infraestructures dels ports haurien de comptar amb informes previs de l'impacte sobre este patrimoni cultural i recomana a les administracions que s'adopten les mesures per a la seua recuperació.

Així mateix, considera positiva l'existència del Centre d'Arqueologia Subacuàtica de la Comunitat Valenciana, ubicat a Burriana, i aconsella la creació de subseus a Dénia i Sagunt amb la necessària dotació pressupostària.
Per a l'elaboració de l'informe, el CVC ha comptat amb l'opinió de diversos experts, que informaren a l'entitat de les actuacions fetes en relació a la legislació existent, formada per la Llei de Patrimoni Històric Espanyol i la Llei de Patrimoni Cultural Valencià. A més, insistiren en la gran quantitat de restes, en especial arqueològics, que estan acumulats en les costes del litoral valencià, particularment a les entrades dels ports, i dels perills que afecten estos, entre altres casos per les ampliacions i obres.

Medalla de Plata del CVC al Seprona i a les Brigades Forestals

D'altra banda, el ple de la institució ha acordat concedir la medalla de Plata del CVC al Servici de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (Seprona) i a les Brigades Forestals en reconeixement al paper actiu en la defensa del patrimoni arbori.

La institució consultiva celebra tots els anys tres plens fora de la seua seu, segons va acordar en 1990, amb el propòsit d'apropar l'òrgan a la societat valenciana i conéixer de primera mà la realitat cultural dels municipis.