Noticias

Estás en: Inicio Noticias Ple d’abril del CVC a Sant Mateu

Ple d’abril del CVC a Sant Mateu

26/04/2023

Fa mesos que el Consell Valencià de Cultura havia acceptat la invitació de l’Ajuntament de Sant Mateu per a celebrar en la capital del Baix Maestrat una sessió plenària. Per raons d’agenda ha calgut esperar fins a l’abril.

L’alcaldessa de Sant Mateu, Ana Besalduch, ha rebut a la porta del Palau del Marqués de Villores els membres del CVC encapçalats per la presidenta Dolors Pedrós. I a les 11 hores ha començat el Ple ordinari, que entre altres assumptes portava en l’ordre del dia el debat i la possible aprovació de l’informe titulat L’Albufera, noves perspectives.

No és la primera volta que el Consell s’ocupa de la llacuna. Al contrari, és un dels assumptes recurrents a través dels anys des de les perspectives més diverses. En els últims anys ho ha fet en quatre ocasions (2009, 2012, 2016 i gener de 2023).

L’informe presentat hui es basa en la taula redona que la institució va organitzar sobre la qüestió el 2 de febrer d’enguany, per l’interés que havia despertat el reconeixement de la personalitat jurídica del Mar Menor arran d’una Iniciativa Legislativa Popular, i per si era possible i convenient aquesta via de protecció per a l’ecosistema de l’Albufera de València.

La taula redona va reunir una sèrie d’experts jurídics, ambientals i patrimonials que van exposar punts de vista diversos sobre el problema i algunes solucions possibles. Van ser José María del Baño, Ignacio González-Varas, Juan Ors i Teresa Vicente, moderats pel membre del CVC Vicente González-Móstoles. A ningú se li escapa el prestigi dels participants, i l’interés de les seues intervencions va ser tal que es va considerar oportú reunir-les en forma d’annex a l’informe que es portava a debat a Sant Mateu.

En l’últim apartat del document, el de Consideracions, es manté que la naturalesa territorial del Parc Natural de l’Albufera té característiques ben distintes de les del Mar Menor, i que les principals necessitats de la llacuna valenciana són tècniques, de gestió i de falta de recursos, per la infradotació administrativa que pateix. Per això no sembla necessari (d’acord amb el document), personificar l’Albufera per a reforçar-la organitzativament i defensar-la efectivament.

Si es personificara (continua el document), això tindria valor simbòlic, però poc operatiu, i potser seria menys recomanable que la via que s’apunta al final: establir per llei un règim jurídic del Parc Natural, desplegat després per un Pla Rector d’Ús i Gestió, a la manera com es va fer amb la Marjal de Pego-Oliva.

L’informe ha quedat aprovat i estarà disponible, amb l’annex amb les intervencions dels experts, en la web del CVC.

El Ple extraordinari, de caràcter obert, s’ha iniciat amb la incorporació a la taula presidencial de l’alcaldessa de Sant Mateu, Ana Besalduch.

L’alcaldessa i la presidenta Pedrós han intercanviat discursos, i els presidents de les comissions informatives del CVC han explicat els assumptes dels quals s’ocupen en aquests mesos. La sessió s’ha tancat després de la firma de Dolors Pedrós en el Llibre d’Honor de Sant Mateu.